Χαμηλότερα έως και 50% είναι στις αγορές οι προθεσμιακές τιμές φυσικού αερίου για παραδόσεις μετά το Μάρτιο του 2022, από τις τρέχουσες τιμές. Οι προθεσμιακές τιμές υποστηρίζουν την άποψη της ΕΕ ότι η αύξηση είναι προσωρινή, αλλά τα ερωτήματα για το χειμώνα παραμένουν.

Στο μεταξύ το ράλι του φυσικού αερίου έχει χάσει την έντασή του εδώ και μία εβδομάδα και οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί ή υποχωρήσει ελαφρώς μετά την ξέφρενη άνοδό τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να σταθεροποιηθούν σε χαμηλότερο επίπεδο μέχρι τον Απρίλιο του 2022, αναφέρει η εκτίμηση της ΕΕ που περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη των μέτρων που ανακοινώθηκαν από την Επιτροπή για την ενεργειακή κρίση.

Η Κομισιόν, επικαλείται στοιχεία των αγορών πριν καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό. Ωστόσο οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνει υψηλή τους μήνες του χειμώνα, με βάση και τα προθεσμιακά συμβόλαια των πιο κοντινών μηνών μέχρι και την άνοιξη του 2021 και θα αρχίσουν να πέφτουν από τον Απρίλιο του 2022 και μετά.

Η Επιτροπή εκτιμά πάντως ότι οι τιμές θα παραμείνουν ψηλότερες από το μέσο όρων των τελευταίων ετών.

Στο μεταξύ το μέτρο των κοινών προμηθειών φυσικού αερίου τοποθετήθηκε στην εργαλειοθήκη των μεσοπρόθεσμων μέτρων και χαρακτηρίστηκε «εθελοντικό». Αλλά υπάρχουν μέτρα για την ενίσχυση των καταναλωτών κυρίως των πιο ευάλωτων και δευτερευόντως για τις επιχειρήσεις

Όσον αφορά την επάρκεια στις ποσότητες φυσικού αερίου, αν και τα αποθέματα  του καυσίμου στην Ευρώπη είναι μικρότερα από άλλες χρονιές, οι ποσότητες εκτιμάται πως είναι επαρκείς ώστε να καλύψουν τις ανάγκες για φέτος το χειμώνα, εάν οι καιρικές συνθήκες είναι παρόμοιες με πέρυσι.

Νίκος Κωτσικόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here