Γράφει η «ξενοδόχος»

Σε βάθος τριετίας οι επισκέπτες – τουρίστες – καταναλωτές εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 7 εκατομμύρια στην νέα Αγορά της Θεσσαλονίκης, την Αγορά Μοδιάνο, η οποία πρόκειται να ανοίξει την 1η Σεπτεμβρίου με το νέο της πρόσωπο στο πλαίσιο της μεγάλης επένδυσης που υλοποιεί το Fais Group.

Την ίδια στιγμή, νέα όψη έχει απέκτησε και η ιστορική αγορά της Βαρβακείου στην Αθήνα, που κοσμεί την πόλη εδώ και 136 χρόνια και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την κουλτούρα, την καθημερινότητα και την ιστορία της, απορροφώντας κεφάλαια 1,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικά όσον αφορά τη Βαρβάκειο, που συγκεντρώνει Αθηναίους αλλά και επισκέπτες της πόλης, η Δημοτική Αρχή ολοκλήρωσε την ολική ανακατασκευή των στεγάστρων και των κτιριακών υποδομών των χώρων πώλησης που βρίσκονται στην κάτω πλευρά της Βαρβακείου «αντιμετωπίζοντας τα χρόνια λειτουργικά προβλήματα που ταλαιπωρούσαν εδώ και πολλά χρόνια τους ανθρώπους που δούλευαν ή επισκέπτονταν την αγορά», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η αγορά αναβαθμίζεται για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, αποκτώντας νέες σύγχρονες υποδομές με το έργο προϋπολογισμού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ να ολοκληρώνεται  σε διάστημα επτά μηνών, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών οι καταστηματάρχες δεν σταμάτησαν την δραστηριότητά τους, καθώς μεταφέρθηκαν σε προσωρινές εγκαταστάσεις που χωροθετήθηκαν στο άνω τμήμα της αγοράς επί της οδού Αθηνάς.

Στο επίκεντρο των εργασιών βρέθηκε η ιστορική λαχαναγορά της Βαρβακείου,  η οποία μάλιστα είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από την καταστροφική θεομηνία «Μπάλλος» που έπληξε το κέντρο της Αθήνας τον Οκτώβριο του 2021.

Στη Θεσσαλονίκη, πάνω από 350 επιχειρηματίες, από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας και κάποιοι από την Αθήνα έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για μία θέση, από τις συνολικά 75, στη νέα αγορά «Μοδιάνο», που θα ανοίξει τις πύλες της την 1η Σεπτεμβρίου 2022 μετά την επένδυση του ομίλου Φάις.

  • Μάλιστα, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η ανακαινισμένη αγορά υπολογίζεται πως θα προσελκύσει περί τα 4 εκατομμύρια επισκέπτες/τουρίστες και καταναλωτές, οι οποίοι στην τριετία εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 7 εκατομμύρια.

Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες στα κελύφη των καταστημάτων, προκειμένου στη συνέχεια να μπουν οι επιχειρήσεις – ενοικιαστές και να διαμορφώσουν τους χώρους τους, ενώ για την επιλογή μεταξύ των υποψηφίων, βασικό προαπαιτούμενοαποτελεί να μην διαθέτουν άλλο κατάστημα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Στόχος δεν είναι μόνο να παραδοθεί μια αγορά τροφίμων, αλλά ένα κέντρο πολιτισμού, στο οποίο θα διοργανώνονται εκδηλώσεις πολιτιστικές, μουσικές και γαστρονομικές. Η «Στοά Μοδιάνο» είναι μια σκεπαστή αγορά, που σχεδιάστηκε από τον Ελί Μοδιάνο το 1925, με σκοπό να στεγάσει την Κεντρική Αγορά Τροφίμων της Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1995 από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς αποτελεί «χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here