Αγωνία. M’ αυτή την λέξη περιγράφουν οι γνωρίζοντες, από μέσα, το κλίμα που επικρατεί στον Άγιο Στέφανο, στα επιβλητικά γραφεία της Folli Follie. Εκεί, όπου καθημερινά συνεχίζουν τα δίνουν “το παρών” τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, παρότι-πλέον- δεν έχουν- τουλάχιστον τυπικά– διοικητικές θέσεις.
Η αγωνία των βασικών μετόχων της εταιρείας έχει βέβαια και την προσωπική διάσταση της, καθώς πέρα από την τύχη της άλλοτε κραταιάς εταιρείας, σε λίγο θα σημάνει η ώρα της δύσκολης δοκιμασίας με την Δικαιοσύνη. Ωστόσο αγωνία διακατέχει και όσους σχετίζονται με την τύχη της Folli Follie, είτε είναι οι δεκάδες εργαζόμενοι (που εύλογα αγωνιούν για το…ψωμί τους) είτε οι ομολογιούχοι, οι μέτοχοι μειοψηφίας, τα εγκλωβισμένα funds και πάει λέγοντας.
Ολα δείχνουν, πως παρά την παράταση δέσμευσης βασικών περιουσιακών assets της εταιρείας, έρχεται όλο και πιο κοντά και ώρα των “πωλητηρίων”. Σε αυτό οδηγεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις προσπάθειες της Deloitte που με βάση ακόμη ένα business plan, αναζητεί…ανάσες προκειμένου να κερδηθεί χρόνος για τον πολύπαθο όμιλο.
Το περίεργο:
Από το προσκήνιο έχει…εξαφανιστεί εντελώς- μα εντελώς- η Fosun (που άλλωστε πέταξε…λευκή πετσέτα σε οποιοδήποτε deal διεκδικούσε στην Ελλάδα, μέχρι πέρυσι τον Απρίλιο). Παρότι δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μειοψηφίας, η Fosun κάνει τον…κινέζο στην κυριολεξία. Άφαντος και ο Μ. Ασλει- της Sports Direct- ο οποίος είχε εμφανιστεί περίπου σαν …λευκός ιππότης.
Ηδη, απ΄ ότι με πληροφορεί νομικός, ο οποίος συμμετέχει στην διαδικασία έχουν αρχίσει και καταγράφονται τα προς πώληση “ασημικά”:
- το ελικόπτερο της οικογένειας,
- το πολυτελές διαμέρισμα στο Χονγκ Κονγκ (το ησυχαστήριο του Δημήτρη Κουτσολιούτσου),
- ο κλάδος των cosmetics (που υπολογίζεται και ως βαρύ χαρτί του portfolio των brands της Folli Follie),
- τα επενδυτικά ακίνητα της εταιρείας σε Αγιο Στέφανο, Νέο Ψυχικό, Γλυφάδα, Κορωπί και Σαντορίνη.
Η αξία τους υπολογίζεται από τον διεθνή εκτιμητικό οίκο στα 70-75 εκατ. ευρώ.
Στο παρασκήνιο μαίνεται η “μάχη” των…άσπονδων για την αντιπροσώπευση των χρυσοφόρων brands της ΝΙΚΕ, της UGG, της Guess, της Scotch & Soda και άλλων.
Η λύση των συμφωνιών με την Folli Follie γίνεται σταδιακά και ο νομικός-πηγή μας- εκτιμά πως μέχρι το τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου οι πιο βαριές brandες θα έχουν κλείσει ή θα κλείνουν τα συμβόλαια αντιπροσώπευσης τους στην Ελλάδα (και σε ορισμένες περιπτώσεις για Κύπρο, αγορές των Βαλκανίων κ.λ.π).
Κρίσιμος ο Φεβρουάριος, καθώς για τον προσεχή μήνα πήρε παράταση η PwC για την κατάθεση του ισολογισμού (2017) ενώ τον ίδιο μήνα θα πρέπει να αναμένεται η γενική συνέλευση των ομολογιούχων.
Προφανώς και ουδεμία κίνηση δεν μπορεί να γίνει πριν υπάρξει η αξιόπιστη αποτύπωση της πραγματικής αξίας του ομίλου…