Νέα δεδομένα και καταλυτικές εξελίξεις για την οικονομία και το επιχειρείν επιφέρει η έκδοση εντόκων γραμματίων με αρνητικό επιτόκιο. Εξελίξεις αλυσιδωτές που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα της οικονομίας, από τον τραπεζικό κλάδο, τις επιχειρήσεις την προοπτική δημιουργίας προυποθέσεων για ανάπτυξη μεγαλύτερη του στόχου και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η ευφυής κίνηση του ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει σε διπλό “χτύπημα” με 10ετές ομόλογο και αντικατάσταση σειράς εντόκων με άλλο μακρύτερης διάρκειας οδήγησε ξένους και έλληνες διαχειριστές να…πληρώσουν για να αγοράσουν ελληνικό χρέος αντί της πρότερης κατάστασης που δάνειζαν την χώρα με επιτόκια υψηλότερα ακόμη και του 4%-4,5% μόλις ένα χρόνο πριν.

Η τάση της μείωσης της απόδοσης των κάθε λογής τίτλων (κρατικών, ιδιωτικών), των χαμηλότερων επιτοκίων αποτυπώθηκε στην έκδοση του εταιρικού ομολόγου της Τέρνα Ενεργειακής. Το γεγονός,πως ο ίδιος όμιλος είχε προχωρήσει στην έκδοση δύο ομολογιακών, το ένα για την ΓΕΚ Τέρνα, για 120 εκατ., με επιτόκιο 3,95% (τον Μάρτιο του 2018), και το άλλο για την Τέρνα Ενεργειακή για 60 εκατ., με απόδοση των ομολογιών στο 3,85% (Μάρτιος 2017) σε σχέση με το πολύ χαμηλότερο επιτόκιο (και απόδοση) για το νέο “πράσινο ομολογιακό” της θυγατρικής καταδεικνύει το σημαντικό όφελος για τον συγκεκριμένο όμιλο αλλά και το πεδίο, που διανοίγεται για τις επιχειρήσεις. Ηδη ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, Mytilineos και ΔΕΗ (θα ακολουθήσουν και άλλοι, στη συνέχεια του 2020) εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων εκδόσεων που θα αντικαταστήσουν παλαιότερο δανεισμό που είχε γίνει με επιτόκια τουλάχιστον 2,5% υψηλότερα/ακριβότερα.

Οπως είχαν παρουσιάσει στους θεσμικούς στο Road Show, στο Λονδίνο ο μεν ΤΙΤΑΝας θα αποπληρώσει ομόλογο, ύψους 300 εκατ. που λήγει το 2021 (εκδόθηκε το 2016, με ετήσιο επιτόκιο 3,5%) με την διοίκηση του Ομίλου να προσβλέπει σε επιτόκιο χαμηλότερο κοντά στο 1,5%. Μία διαφορά 2% σε έκδοση 300 εκατ. είναι σημαντική για την κεφαλαιακή κατάσταση της εισηγμένης. Ομοίως ο ΟΠΑΠ σχεδιάζει την αντικατάσταση του ομολόγου, που λήγει το 2022 (το κουπόνι στο 3,50%) η ΔΕΗ που στοχεύει στην άντληση εως 450 εκατ. αλλά και ο Mytilineos που εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης που θα αντικαταστήσει αυτήν, που λήγει τον Ιούνιο (απόδοση στο 2,39% με κουπόνι στο 3,50%). Αυτά από 4 ισχυρότατους ομίλους,ενώ κινήσεις προκειμένου να αξιοποιηθεί το βελτιωμένο κλίμα σχεδιάζουν η διοίκηση Ψάλτη της Alpha Bank, για την έκδοση ομολόγου Tier II, ύψους έως 400 εκατ., με κουπόνι χαμηλότερο του 7% (πιθανότατα θα βγει αρχές Δεκεμβρίου) αλλά και η Πειραιώς με νέο ομόλογο στις αρχές του 2020.

Είναι προφανές, πως κράτος και επιχειρήσεις με παρουσία στο χρηματιστήριο και τις αγορές είναι οι πρώτοι που επιχειρούν να αξιοποιήσουν την συγκυρία. Το πιθανότερο είναι πως θα ακολουθήσουν και…μεσαίου βεληνεκούς επιχειρηματίες, οι οποίοι πιθανότατα θα επικεντρωθούν στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενων υποχρεώσεων/δανείων. Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (υπ.ανάλυσης της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής) υπολόγιζε το σύνολο των δανειακών βαρών/υποχρεώσεων των εισηγμένων στα 33,2 δισ. που βαρύνονται με ένα μέσο επιτόκιο της τάξεως του 5%-6%. Εύλογα εάν στην τελική της διαδικασίας αναχρηματοδότησης το κόστος αποπληρωμής είναι 2% με 2,5% χαμηλότερο το όφελος από την εξοικονόμηση κεφαλαίων μπορεί να φτάσει μέχ ρι και τα 660 με 830 εκατ. ευρώ. Εάν σε αυτά υπολογισθεί σωρευτικά το όφελος από τη μείωση του εταιρικού φόρου και του εσόδου από την είσπραξη μερίσματος (γύρω στο 1 δισ,. συνολικά/φύλλο της 13 Σεπτεμβρίου) τότε αναφερόμαστε σε μία ελάφρυνση που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, ήτοι το 0,75% του ΑΕΠ 2019.

……………..

XRIMA WEEK, 22/10/2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ