Γράφει η «ξενοδόχος»

Με πανηγύρια στην αγορά έγινε δεκτή η χθεσινή είδηση ότι ξεκινούν  οι διαδικασίες αξιοποίησης των 23 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, με αφετηρία το αεροδρόμιο Καλαμάτας για το οποίο δρομολογείται από το Υπερταμείο ο διαγωνισμός για την αναζήτηση συμβούλων.

Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ως γνωστόν είναι και το μεγάλο ‘’φιλέτο’’ δεδομένου ότι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αεροδρόμια της χώρας με εντυπωσιακή αύξηση της κίνησης κατά τα τελευταία χρόνια. Δύσκολη εξίσωση αποτελεί η αξιοποίηση κάποιων από τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια δεδομένου ότι δεν προσελκύουν σε τόσο μεγάλο βαθμό ούτε τουρίστες ούτε κι επενδυτές.

Τα νούμερα για το ‘’φιλέτο’’ είναι ενδεικτικά:

  • Το 2019 η επιβατική κίνηση στην Καλαμάτα κοντά στις 340.000 ταξιδιώτες από 280.900 το 2018, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία ήταν ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Εντυπωσιακά είναι και τα νούμερα της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο της Kαλαμάτας την τελευταία δεκαετία, με την πολύτιμη συνεισφορά και του συγκροτήματος της Costa Navarino.

Eνδεικτικά η αύξηση της επιβατικής κίνησης υπολογίζεται ότι τη δεκαετία 2009-19 φθάνει το 347% σε αριθμό επιβατών, με τους ξένους να αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία σε ποσοστό 92% και με αύξηση 409%.

Σε αυτή τη φάση, εκτιμάται ότι ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση σε ιδιώτη επενδυτή θα πραγματοποιηθεί μέσα σε 12 με 18 μήνες.

Στον διαγωνισμό που ξεκινά για τους συμβούλους, αυτοί που θα επιλεγούν θα αναλάβουν να ακτινογραφήσουν το αεροδρόμιο, να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν τις επενδυτικές ανάγκες σε συνδυασμό με τις εναλλακτικές δυνατότητες και συμβατικές δομές και  να σχεδιάσουν το διαγωνισμό για την ανάθεση μακροχρόνιας σύμβασης παραχώρησης.

Η καταληκτική ημερομηνία για τις προσφορές ορίστηκε η 19η Ιουλίου 2021 ενώ η κατ΄εκτίμηση ημερομηνία της υπογραφής είναι η 31η Οκτωβρίου 2021.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 30+12 μήνες.

H ΕΕΣΥΠ σύμφωνα με την προκήρυξη -που έχει εκδοθεί μόνο στην αγγλική γλώσσα- αναζητεί ομάδα συμβούλων για οικονομικά, νομικά, τεχνικά  θέματα προκειμένου να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες με στόχο τη διαμόρφωση σύμβασης παραχώρησης και δικαιώματα διαχείρισης προς παραχώρηση σε στρατηγικό επενδυτή.

Η αμοιβή: 380.000 ευρώ συν ΦΠΑ

Μέσα στο σχεδιασμό που απαιτείται να υλοποιηθεί από τους συμβούλους, περιλαμβάνονται η διαγνωστική μελέτη και προτάσεις/λύσεις αξιοποίησης του αεροδρομίου μέσα από την κατάρτιση ενός επιχειρησιακού σχεδίου (business plan) καθώς και η συνδρομή στις διαγωνιστικές διαδικασίες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here