Γράφει η «ξενοδόχος»

Σίγουρος ότι ο όμιλος θα ανταπεξέλθει την επόμενη μέρα της πανδημίας, δεδομένου ότι υπάρχουν οι θεμελιώδεις βάσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος της Aegean κ. Ευτύχης Βασιλάκης, σήμερα στην έκτακτη γενική συνέλευση όπου εγκρίθηκε και η αύξηση κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ.

  • «Ευχαριστούμε το Δημόσιο για την ειδική στήριξη, ωστόσο λέμε ξεκάθαρα ότι είμαστε περήφανοι για το πόσο αντέξαμε χωρίς αυτήν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεσμευόμαστε ότι η προσπάθεια θα είναι και έντονη και επιτυχημένη τελικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής.

Η εταιρεία αντιμετώπισε λόγω της πανδημίας τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της αν ληφθεί υπόψη ότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Δημήτρης Γερογιάννης, το 2020 εκτός από τα έντονα ζημιογόνα αποτελέσματα του εννεαμήνου, οι ζημίες προ φορών του έτους θα διαμορφωθούν περίπου στα 300 εκατ. ευρώ  δηλαδή 230 μετά από φόρους, ενώ η απώλεια κύκλου εργασιών για το έτος  προσεγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ.

Για τους πρώτους δύο μήνες του 2020, δηλαδή λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, η εταιρεία σημείωνε +10% αύξηση της επιβατικής κίνησης και +15% αύξηση των εσόδων.

Επιπλέον, το 2019, η εταιρεία είχε 15 εκατομμύρια επιβάτες  σε 44 χώρες και 155 προορισμούς από την Αθήνα και τις σημαντικότερες περιφερειακές βάσεις.  Τα μεγέθη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Γερογιάννης ήταν κατά +70% αυξημένα από την ημερομηνία εξαγοράς της Οlympic Air το 2013, με 9,5 εκατ. επιβάτες εξωτερικού και σημαντική συμβολή και στον ελληνικό τουρισμό.

 

  • «Είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη συγκυρία που έχει βιώσει ο όμιλος», ανέφερε ο πρόεδρος κ. Ευτύχης Βασιλάκης.

 

  • «Όσον αφορά το πού βρισκόμαστε σήμερα: Είναι προφανές ότι έχουν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης μέχρι σήμερα οι άνθρωποί της και σε αυτούς προσβλέπουμε ώστε να ξεκινήσουμε εκ νέου πιο παραγωγικά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Επίσης έχουμε λάβει και την στήριξη των τραπεζών με τις οποίες ‘’χτίσαμε’’ μία καλή συνεργασία όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και την στήριξη της ελληνικής Πολιτείας που πέραν των οριζόντιων μέτρων για την οικονομία στηρίζει και πιο ειδικά την εταριεία.
  • Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, από την αρχή της πανδημίας η εταιρεία άντεξε χωρίς ειδική στήριξη από το ελληνικό Δημόσιο δείχνει ότι είχε ισχυρές βάσεις με χαμηλό δανεισμό, κερδοφορία κ.α., την ίδια στιγμή που άλλες επιχειρήσεις- κολοσσοί στην Ευρώπη έλαβαν πολύ νωρίς κρατική ενίσχυση. Το γεγονός αυτό δείχνει και τις βάσεις που προϋπήρχαν από το παρελθόν, δείχνοντας παράλληλα και τη δυνατότητα ανάκαμψης στο μέλλον.
  • Κάνουμε μία προσπάθεια όλοι μαζί και οι μέτοχοι και η ελληνική Πολιτεία για το μέλλον. Αυτό που κάνει το Δημόσιο είναι μία επένδυση στην αποδοτικότητα και τη λειτουργία του τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας και έχει υποστηριχθεί τα προηγούμενα χρόνια από τη συμβολή του ομίλου συνολικά με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια στον ελληνικό τουρισμό».

Η γενική συνέλευση, στο πλαίσιο του σχεδίου κρατικής ενίσχυσης των 120 εκατ. ευρώ, παρέχει την εξουσία στο διοικητικό συμβούλιο για λήψη απόφασης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων της εταιρείας, που θα χρησιμοποιηθεί και για τους σκοπούς του άρθρου 30 του Ν. 4772/2021 ως προς την άντληση των εκεί προβλεπόμενων κεφαλαίων ύψους τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ.

Οπως επισημάνθηκε, η κρατική ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου θεσμικού πλαισίου. Σύμφωνα με τους όρους της κρατικής ενίσχυσης, όπως αυτοί προβλέπονται στο αρ. 30 του Ν. 4772/2021, η καταβολή της κρατικής ενίσχυσης τελεί υπό την αίρεση ότι η εταιρεία θα έχει ολοκληρώσει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της αντλώντας κεφάλαια ποσού τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει δωρεάν τίτλους δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) της εταιρείας (οι «Τίτλοι Κτήσης Μετοχών»).

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here