Στην τελική ευθεία βρίσκεται το κομμάτι των εγκρίσεων για τη μεγάλη επένδυση στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, μία από τις πολυσυζητημένες τουριστικές επενδύσεις που έχει «τρέξει» το ΤΑΙΠΕΔ, μετά το Ελληνικό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, επί του παρόντος έχουν τελειώσει όλες οι εκκρεμότητες που υπήρχαν και αναμένονται κάποια τυπικά χαρτιά από τον επενδυτή που έχουν να κάνουν με την άδεια από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

  • «Μετά μπορούμε να προχωρήσουμε στη μεταβίβαση του ακινήτου και στην έναρξη του έργου. Και σε αυτό το έργο πάμε πάρα πολύ καλά, όπως είχαμε υποσχεθεί».

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΜεΡΑ25, κ. Κρίτωνα Αρσένη, για την επένδυση στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, ο οποίος είχε θέσει με ένταση δύο θέματα:

  • Το πρώτο, η αλλοίωση των δορυφορικών χαρτών και αν θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες.
  • Το δεύτερο, αν θα υπάρχει πρόσβαση των πολιτών στην παραλία.

«Ως προς την αλλοίωση των δορυφορικών χαρτών είπατε να αναζητηθούν και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες. Δεν γνωρίζετε ότι στη δημόσια διαβούλευση που είχε γίνει για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είχε διευκρινιστεί ότι για λόγους εθνικής ασφαλείας, επειδή αυτή η ακτή είναι ακριβώς απέναντι από την Τουρκία και χρειάζεται η επένδυση αυτή ειδικές άδειες από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, θα υπάρξει αλλοίωση των χαρτών; Το ξέρετε ότι ήταν επισήμως γραμμένο στη ΣΜΠΕ ότι οι χάρτες που θα δημοσιοποιηθούν θα είναι αλλοιωμένοι; Για ποιον λόγο; Γιατί αυτό ζητούσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής.

  • «Σας λέω, λοιπόν, ότι είναι σωστή η αλλοίωση στην προκειμένη περίπτωση, προβλέπεται από τη νομοθεσία, είναι στη ΣΜΠΕ και έχει γίνει για λόγους εθνικής ασφαλείας, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.
  • Θέλω να απαντήσω όμως και στο δεύτερο για το αν θα αποκλειστεί η πρόσβαση των πολιτών στην παραλία. Δεν γνωρίζετε ότι από το Σύνταγμα της χώρας η πρόσβαση των πολιτών στην παραλία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο τους δικαίωμα; Λέτε μία επένδυση που κάνει το ελληνικό δημόσιο- γιατί το ΤΑΙΠΕΔ είναι ελληνικό δημόσιο- να την κάνει παραβιάζοντας το Σύνταγμα της χώρας; Ή πάλι δεν έχετε διαβάσει την απόφαση του ΕΣΧΑΔΑ; Όχι μόνο δεν αποκλείεται η πρόσβαση στην παραλία, αλλά ενθαρρύνεται κιόλας με τη δημιουργία δύο υπαίθριων πάρκινγκ και όχι για τους πελάτες της επενδύσεως, αλλά για τους διερχομένους που θέλουν να πάνε στην παραλία».

Στη δευτερολογία του, ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε:

  • «Όσες επιχειρήσεις σεβόμενες το περιβάλλον -και ειδικά σήμερα με τη βιώσιμη ανάπτυξη- προχωρούν για να γίνονται θέσεις εργασίας και να προοδεύει η οικονομία μας είναι ευπρόσδεκτες. Η συγκεκριμένη επένδυση στην Αφάντου της Ρόδου, προφανώς πληροί όλα αυτά τα κριτήρια.
  • Γιατί τα πληροί;
  • Γιατί  γίνεται σε μια περιοχή που δεν είναι, όπως λέτε, γεμάτη τουρισμό. Αντίθετα, αυτό είναι ένα τεράστιο κομμάτι γης που έχει μείνει αναξιοποίητο εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Στο συγκεκριμένο κομμάτι της Ρόδου δεν υπάρχει κάτι άλλο. Και εκεί έρχεται το Δημόσιο με τον επενδυτή μέσα από εξαιρετικά αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, με εξαιρετικά αυστηρές περιβαλλοντικές μελέτες και με τρόπο ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και του φυσικού κάλλους της περιοχής και κάνει μια μεγάλη τουριστική επένδυση. Θέλουμε να βοηθήσουμε να προχωρήσει κάθε επένδυση που πληροί τη νομιμότητα».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here