Τέσσερις και επτά ημέρες αντίστοιχα έχουν ακόμα στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι ώστε να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις καθώς και να προβούν στη τακτοποίηση των  “αδήλωτων τετραγωνικών”.
Συγκεκριμένα, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 28/08 λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ενώ την ερχόμενη Δευτέρα 31/08 εκπνέει η προθεσμία για τα «αδήλωτα τετραγωνικά» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα μπορούν να διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθαρίζει ότι δεν σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και καλεί τους φορολογούμενους να σπεύσουν να υποβάλουν τη δήλωσή τους. Όμως και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας παράτασης για τα αδήλωτα τετραγωνικά.
Τα στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί σχεδόν 6 εκατ. δηλώσεις και απομένουν σε εκρεμμότητα περισσότερες από 400.000.
Αίσθηση από την άλλη προκαλεί το γεγονός ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν υποβάλει δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ αποκαλύπτοντας πάνω από 20 εκατομμύρια κρυμμένα τετραγωνικά μέτρα.
Οι ιδιοκτήτες έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Αυγούστου να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις στοιχείων εμβαδού ακινήτων, στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Στη συνέχεια θα ενεργοποιηθούν πρόστιμα για μη δήλωση στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Ειδικά όσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού.

Οι ιδιοκτήτες που υποβάλλουν δηλώσεις χρεώνονται μόνο με τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών, τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ. και αφορούν σε χρονικές περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Εξαιρούνται όσοι δηλώνουν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς προβλέπεται:

  1. απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη τόσο πριν από την 1η-1-2020 όσο και από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης,
  2. υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Επιπλέον, όσοι δηλώνουν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως κι από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.

Αναδρομικό ΕΝΦΙΑ μέχρι και πέντε ετών θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δηλώσουν επιπλέον τετραγωνικά. Με την υποβολή των διορθώσεων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, θα πρέπει να διορθώσουν και τα στοιχεία των ακινήτων τους στην πλατφόρμα του Περιουσιολογίου της εφορίας. Αμέσως μετά τη διόρθωση του Ε9 η ΑΑΔΕ θα υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί επί των πραγματικών εμβαδών των ακινήτων και οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα αναδρομικά από το 2015 και για τα έτη που ο φόρος υπολογίζονταν σε λιγότερα τετραγωνικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here