Οι Εργαζόμενοι του Ιδιωτικού Τομέα οργανώνουν το δικό τους Επικουρικό Ταμείο

0

Όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι βαριές και παράλογες ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν σήμερα όχι μόνο δεν τους εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή σύνταξη αλλά επιπλέον επιβαρύνουν ανόητα το κόστος εργασίας με καταστροφικές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Το Ασφαλιστικό Σύστημα λειτουργεί ως Φορολογικός Καταπέλτης με μοναδικό στόχο τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες εξυπηρέτησης των κρατικών δαπανών.

Το ερώτημα είναι πως πρέπει να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι απέναντι σ’ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα.

Η απάντηση είναι απλή:

  • Όσοι δουλεύουν σήμερα πρέπει να φροντίσουν για το μέλλον τους.
  • Να δημιουργήσουν τον δικό τους Επαγγελματικό Κουμπαρά για να έχουν πραγματικές συντάξεις όταν θα σταματήσουν να εργάζονται.

Το κείμενο της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων για την ανανέωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που υπέγραψαν από κοινού Εργοδότες και Εργαζόμενοι προβλέπει –στο άρθρο 5– την δημιουργία ενός νέου  Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης που θα καλύπτει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Δεν είναι φυσικά όλοι σύμφωνοι με την «ιδιωτικοποίηση» του Ασφαλιστικού μέλλοντος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Υπάρχουν ακόμη αγκυλώσεις, μονομανείς αντιδράσεις και καχυποψία.

Τα γεγονότα και οι αριθμοί είναι ωστόσο αμείλικτοι:

  • Ο 1 στους 3 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (κυρίως ανειδίκευτοι και υπάλληλοι γραφείου) δεν έχουν επικουρικό Ταμείο.
  • Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 800.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους για μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Οι άνθρωποι αυτοί, είναι αυτονόητο, θα μπορούσαν να καταφύγουν σε ένα Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Συμβόλαιο. Πολλοί το έχουν κάνει.

Η συλλογική δυναμική ωστόσο 800.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα νέο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης πάνω σε υγιείς βάσεις και θετικές προοπτικές για μια αξιοπρεπή συμπληρωματική σύνταξη.

Προφανώς το νέο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης θα λειτουργήσει σε εθελοντική βάση, σε επίπεδο επιχείρησης ή και ατομικό.

Εφόσον η διαχείρισή του αποδειχθεί αξιόπιστη, το ΤΕΑ θα μπορούσε να καλύψει στη συνέχεια ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους.

Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στο να πεισθεί το Κράτος –όχι να χρηματοδοτεί- αλλά να φορο-απαλλάσσει τις εισφορές στο ΤΕΑ.

Οι εργοδότες εφόσον η συμμετοχή τους στο ταμείο, συνδυαστεί με την παροχή φορολογικών κινήτρων δεν θα έχουν αντίρρηση συμμετοχής.

Το νέο Επαγγελματικό Ταμείο ιδιωτικού τομέα φυσικά  θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό είναι που ενοχλεί τους συνδικαλιστές παλαιάς κοπής και τους αρτηριοσκληρωτικούς εργατοπατέρες.

·         Γι’ αυτό ακριβώς αξίζει να συζητηθεί με λεπτομέρειες η δημιουργία ενός Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης για τους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ