Ο αρχαιότερος τουριστικός οργανισμός της Βρετανίας η Thomas Cook Group χρεοκόπησε. Μετά από 178 χρόνια πρωταγωνιστικής δράσης στον παγκόσμιο τουρισμό, ένα από τα πιο ισχυρά brands της βρετανικής οικονομίας, υπέβαλε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς πτώχευσης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Κινδυνεύουν άμεσα οι 22.000 θέσεις εργασίας στο όμιλο Thomas Cook αλλά πολύ περισσότερο ταλαιπωρούνται αυτή τη στιγμή 600.000 πελάτες της, τουρίστες που βρίσκονται σε διάφορα μέρη του πλανήτη και τώρα δεν μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους.

  • Πάρα πολλοί από αυτούς είναι Βρετανοί και αρκετές χιλιάδες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Κρήτη αφού το 80% των ξενοδοχείων της Κρήτης είχε συνεργασία με την Thomas Cook. Αγωνία επικρατεί σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο και την Κω. Μόνο πέρυσι 3 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα μέσω της Thomas Cook.

Η εταιρεία Alix Partners ορίστηκε ειδικός σύμβουλος και θα συνεργαστεί με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα οι 150.000 Βρετανοί πελάτες της εταιρείας, που βρίσκονται στο εξωτερικό, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η κυβέρνηση του Boris Johnson αναφέρεται στην «μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού» σε καιρό ειρήνης.

H εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου Thomas Cook Group, ιδρύθηκε το 1841 από τον επιχειρηματία Τόμας Κουκ και δραστηριοποιείται σε 16 μεγάλες τουριστικές αγορές. Η Thomas Cook Hotels Resorts είναι το ξενοδοχειακό τμήμα της Thomas Cook Group και διαθέτει σχεδόν 200 ξενοδοχεία υπό τις 8 αλυσίδες ξενοδοχείων με την επωνυμία της.

Χθες η Thomas Cook ανακοίνωσε ότι «παρά τις σημαντικές προσπάθειες» που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου,

  • «οι συζητήσεις μεταξύ των διαφόρων των ενδιαφερόμενων μερών για νέες πηγές πιθανής χρηματοδότησης δεν οδήγησαν σε συμφωνία».

Η διοίκηση της Thomas Cook  δεν είχε άλλη επιλογή παρά να προβεί σε ενέργειες για άμεση έναρξη εκκαθάρισης. H Thomas Cook σταμάτησε να λειτουργεί και όλες οι κρατήσεις, πτήσεις και πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ