Ανακοινώθηκαν χθες από την Φρανκφούρτη, τα οριστικά αποτελέσματα της Διαδικασίας Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP) που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μόλις μία τράπεζα της Ευρωζώνης πέρασε κάτω από τον πήχη, που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις . Η συγκεκριμένη τράπεζα πήρε εντολές από την ΕΚΤ να περιορίσει αμέσωςτο ύψος μερισμάτων και τα μπόνους των στελεχών της.

Η συνολική εικόνα του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστήματος εκτιμάται ως  θετική.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των περισσότερων από τις 119 τράπεζες, που εποπτεύει η ΕΚΤ, είναι υψηλότερος του απαιτούμενου ορίου. Τέσσερις τράπεζες έπιασαν μετά βίας το όριο, ενώ μία απέτυχε.

Παρουσιάζοντας τα ετήσια αποτελέσματα της εποπτείας της, η διοίκηση της ΕΚΤ δεν κατονόμασε καμία τράπεζα.

  • Ωστόσο υπάρχουν υποψίες ότι εκείνη που έμεινε «μετεξεταστέα» είναι η ιταλική Banca Carige, την οποία είχε καλέσει πέρυσι να αντλήσει φρέσκα κεφάλαια από τις αγορές.

Η Διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP) του 2018 έδειξε ειδικότερα ότι οι συνολικές ανάγκες για κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1) αυξήθηκαν σε 10,6% το 2018 από 10,1% το 2017, γεγονός που αποδίδεται στην τελευταία φάση της σταδιακής υλοποίησης του αποθέματος ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες βάσει της SREP δεν περιλαμβάνουν τα συστημικά αποθέματα ασφαλείας και το αντικυκλικό απόθεμα ασφαλείας. Τα περισσότερα σημαντικά ιδρύματα διαθέτουν ήδη επίπεδα κεφαλαίου που υπερβαίνουν τα επίπεδα CET1 και τα αποθέματα ασφαλείας όπως απαιτούνται από την ΕΚΤ και τις εθνικές αρχές αντίστοιχα. Το κεφάλαιο CET1 είναι το υψηλότερης ποιότητας κεφάλαιο μιας τράπεζας, το οποίο αποτελείται κυρίως από κοινές μετοχές, και μετρά την κεφαλαιακή ευρωστία της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ