Προσπαθεί να κρύψει την ήττα στην πρώτη κατοικία με το “φουσκωμένο” Επίδομα Στέγασης

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση είχε σχεδιάσει να συνδυάσει την κατάργηση του Νόμου Κατσέλη για τα “κόκκινα δάνεια”, με ένα γενναιόδωρο επίδομα στέγασης που θα διένειμε σε 300.000 νοικοκυριά και όλα αυτά μαζί να τα βαφτίσει μ’ ένα βαρύγδουπο όνομα “Νέα Ολοκληρωμένη Στεγαστική Πολιτική”.

Τα γεγονότα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμεναν οι σχεδιαστές της επικοινωνιακής πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η αντικατάσταση του Ν. Κατσέλη, με την πίεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οδηγεί στην πλήρη κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, μέσα σ’ ένα χρόνο, ενώ η προστασία από πλειστηριασμούς όπως και η επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων θα αφορά ελάχιστους και πολύ φτωχούς “κόκκινους δανειολήπτες”, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση καθυστέρησε την χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ώστε τουλάχιστον αυτοί που θα το εισπράξουν, λίγο πριν τις εκλογές, να δεχθούν μια ισχυρή ένεση ρευστότητας.

Μέσα στον επόμενο μήνα θα γίνει η πρώτη πληρωμή του επιδόματος στέγασης στους δικαιούχους και θα καταβληθούν τα ποσά (70 Ευρώ έως 210 ευρώ τον μήνα) για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση τον Απρίλιο, θα εισπράξουν αναδρομικά τεσσάρων μηνών για τους μήνες Ιανουάριο – Απρίλιο.

Συνολικά το επίδομα θα ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ και χωρίζεται σε δύο σκέλη: Eνοίκιο και Στέγαση.

Τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ, αφορούν στο σκέλος της επιδότησης ενοικίου. Στο επίδομα στέγασης για μισθωμένη κατοικία, το ποσό της επιδότησης, που θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 σε δικαιούχους ενοικιαστές, ανάλογα µε τη σύνθεση του νοικοκυριού:

  • Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό το επίδομα αναμένεται να είναι 70 ευρώ τον μήνα.
  • Για κάθε επιπλέον µέλος του νοικοκυριού αναμένεται προσαύξηση κατά 50%, δηλαδή κατά 35 ευρώ τον μήνα.

Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε δίνει έμφαση στο παιδί, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ενήλικας, µε προφανή διάθεση να αποδειχθεί η “κοινωνική ευαισθησία” της κυβέρνησης στο θέμα της υπογεννητικότητας.

Κρυφές παγίδες

Φυσικά και σ’ αυτή την “κοινωνική διαδικασία”, η κυβέρνηση φρόντισε να κρύψει ορισμένες μικρές παγίδες ειδικά στην διαδικασία του επιδόματος ενοικίου.

Για τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου απαιτείται η δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου. Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος (6μηνο αρχικά).

Αν δηλαδή το ηλεκτρονικό μισθωτήριο έχει λήξει η πρόκειται να λήξει μέσα στην δωδεκάμηνη περίοδο επιδότησης του ενοικίου ο δικαιούχους δεν μπορεί να το διεκδικήσει. Θα πρέπει δηλαδή να ανοίξει συζήτηση με τον ιδιοκτήτη τους ακίνητου για την ανανέωση της μίσθωση οπούς και πιθανώς θα τεθεί και θέμα αύξησης τους ενοικίου.

Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019, πρέπει η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να μεταφερθεί στο όνομα του αιτούντα ή μέλους του νοικοκυριού.

Για να ξεκινήσει η παροχή ρεύματος, η ΔΕΗ ζητά εγγύηση 130 Ευρώ και επιπλέον ένα πιστοποιητικό καταλληλότητας. Μαζί με την αμοιβή του ηλεκτρολόγου, ο τελικός «λογαριασμός» μπορεί να ξεπεράσει τα 200 ευρώ.

Το επίδομα δεν καταβάλλεται εάν ο αιτών δεν έχει καταγράψει στην αίτηση του, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Το επίδομα ανακαλείται σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ένα ή περισσότερα μέλη νοικοκυριού συμμετέχουν σε παραπάνω από μία αιτήσεις.

Ο δικαιούχος του επιδόματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία 5 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά ή κάθε άλλο πρόσφορο δικαιολογητικό Τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού πρέπει επίσης να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.

Εισοδηματικά κριτήρια

Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ το χρόνο, για μονοπρόσωπο νοικοκυριό,προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επόμενο μέλος.

  • Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 7.000 ευρώ.
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη: 17.500 ευρώ.
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 21.000 ευρώ.
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 21.000 ευρώ.

Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 21.000 ευρώ.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ. Το ύψος των καταθέσεων, η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων ορίζεται έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, με προσαύξηση 3.500 για κάθε επόμενο μέλος και έως τις 21.000 ευρώ.

Από το νέο επίδομα θα ευεργετούνται συνολικά 259.631 δηλαδή περίπου ένα στα πέντε από τα συνολικά 1.103.875 νοικοκυριά που μένουν σε ενοίκιο. Τα ωφελούμενα νοικοκυριά με παιδιά φτάνουν τα 132.752 ενώ όσα δικαιούνται το επίδομα και δεν έχουν παιδιά είναι 126.679 νοικοκυριά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ