Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε τράπεζες και κυβέρνηση για τα όρια προστασίας του ν. Κατσέλη.
Δεδομένου ότι ο νόμος παύει να είναι σε ισχύ από το τέλος του έτους, τα χρονικά περιθώρια για την διαμόρφωση του ορίου για την προστασία πρώτης κατοικίας στενεύουν δραματικά.
Τράπεζες και κυβέρνηση ερίζουν για το που θα διαμορφωθεί ο πήχης προστασίας της πρώτης κατοικίας. Από την πλευρά τους οι τράπεζες βρίσκονται σε αναζήτηση σχήματος που θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία των οικονομικά ευάλωτων οφειλετών ενώ οι δανειστές αναμένουν – τον επόμενο Eurogroup είναι τον ερχόμενο Ιανουάριο- ένα ρεαλιστικό σχέδιο που δε θα λειτουργήσει ως ομπρέλα προστασίας των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Για τις περιπτώσεις που το Δημόσιο παρεμβαίνει, καταβάλλοντας μέρος της δόσης, η προστασία παρέχεται εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη (ενήλικας: 120.000 ευρώ, ζευγάρι: 160.000 ευρώ συν 20.000 ευρώ ανά τέκνο) και το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ενεργοποιήσει από 1/1/2019, διάταξη που είχε ψηφίσει το 2015 και παρέμενε μέχρι σήμερα ανενεργή: την επιδότηση της δόσης (έως και 95%) στεγαστικών δανείων που έχουν ρυθμιστεί με το ν. Κατσέλη.
Το απόθεμα των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη μέχρι τον Σεπτέμβριο 2018, ανερχόταν σε περίπου 135.000 αιτήσεις. Ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων θα πρέπει να μειωθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα έτσι ώστε το απόθεμά τους να μηδενιστεί μέχρι τα τέλη του 2021.