Η λειτουργία του πρώτου ελληνικού κέντρου τεχνητής νοημοσύνης, οι προσδοκίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, αλλά και η στρατηγική αξιοποίηση υπερ-υποδομών εθνικής εμβέλειας αναμένεται να αναλυθούν, για πρώτη φορά σε επίπεδο συνεδρίου, μέσα από τις εργασίες του AIForum26.

Το συνέδριο, το οποίο αποτελεί το πέμπτο κατά σειρά ετήσιο φόρουμ για την τεχνητή νοημοσύνη, διοργανώνεται από το AI Catalyst σε συνεργασία με την ethosGROUP και πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2026, από τις 09:00 έως τις 17:00, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, προσφέροντας παράλληλη δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης μέσω της υβριδικής πλατφόρμας LiveOn Events+.

O κ. Δημήτρης Γερογιάννης, στην ομιλία του, στο πλαίσιο του ΑΙ Forum26, President of the Board, AI Catalyst, ανέφερε:

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από την πρώτη φορά που διοργανώσαμε το πρώτο AI Forum, λίγο πριν την πανδημία του COVID. Ξεκινήσαμε τότε να χτίσουμε τον όμιλο τεχνητής νοημοσύνης — άνθρωποι προερχόμενοι από τρία διαφορετικά μετερίζια: το επιχειρείν, τον χώρο της τεχνολογίας και την ακαδημαϊκή/ερευνητική κοινότητα, καθώς και εκπροσώπους της πολιτείας που έχει τον ρυθμιστικό ρόλο. Είχαμε όλοι ένα κοινό όραμα: βλέποντας την εξέλιξη της τεχνολογίας, θέλαμε να προετοιμάσουμε τη χώρα μας ώστε να είναι κοινωνός και να αξιοποιήσει τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης.

Για να γίνουν όλα αυτά, απαιτείται ένα ζωντανό οικοσύστημα: να γνωριζόμαστε μεταξύ μας, να γνωρίζουμε ποιες εταιρείες δραστηριοποιούνται και τι παράγει ο καθένας. Αυτή είναι η φιλοδοξία του AI Catalyst. Πέντε χρόνια μετά, ο όμιλος μεγαλώνει συνεχώς: διαθέτουμε πάνω από 30 εταιρείες-μέλη στον χώρο του AI και περισσότερα από 200 φυσικά πρόσωπα από την τεχνολογία, τις επιχειρήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η δομή του συνεδρίου με τα παράλληλα sessions απεικονίζει τον τρόπο λειτουργίας του AI Catalyst μέσω εξειδικευμένων ομάδων εργασίας (Maritime, Fintech, Υγεία κ.λπ.), οι οποίες αποτελούν τη φωνή του ομίλου στα αντίστοιχα industries και συνεισφέρουν ενεργά στον δημόσιο διάλογο.

Σημαντικές εξελίξεις στη χώρα μας, όπως ο «Δαίδαλος» και ο «Φάρος» (AI Factory), πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα διότι ενισχύουν την τεχνολογική μας κυριαρχία (sovereignty). Δεν πρέπει να είμαστε απλοί καταναλωτές μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που εισάγονται από τις ΗΠΑ ή την Κίνα. Η Ευρώπη έχει μείνει πίσω, και το AI Factory αποτελεί ευκαιρία να ενισχυθούν δράσεις παραγωγής γνώσης, καλύπτοντας το ‘last mile’ — τη μετατροπή της τεχνολογίας σε εμπορικό προϊόν. Παράλληλα, πρέπει να πιέσουμε για τη λειτουργία ρυθμιστικών δοκιμαστηρίων (regulatory sandboxes), ώστε το κανονιστικό πλαίσιο (AI Act) να μην λειτουργεί ως εμπόδιο, αλλά να επιταχύνει τις εξελίξεις με ασφάλεια.