Το 6o Greek Risk Management Forum 2026 του Ελληνικού Συνδέσμου Διαχείρισης Κινδύνων (H.A.RI.MA.), με τίτλο “Strategic Resilience 2026: Navigating Interconnected Risks & AI Governance”, επιχειρεί να φωτίσει τις νέες προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο.

Το 6o Greek Risk Management Forum 2026 – H.A.RI.MA. – #grmf26 διεξάγεται την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2026, από το H.A.RI.MA. σε συνεργασία με την ethosEVENTS μαζί με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ. Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι εφικτή με φυσική παρουσία στο Telekom Academy.

Στο Panel I με θέμα Navigating Hybrid Threats: The Strategic Role of Risk and AuditCommittees in Building Resilience και συντονίστρια την Αποστολία (Πόλυ) Ματράκη, Senior ManagerGovernance, Risk & Compliance, KPMG Greece, ο κ. Μάριος Μενεξιάδης, Group Internal Audit Director Aegean AirlinesChairman of AuditCommittee, 5G Holdings (Phaistos Investment Fund), επεσήμανε ότι οι παγκόσμιοι φορείς του αεροπορικού χώρου έχουν αναπτύξει πλαίσια συμμόρφωσης. Για να γίνουν κατανοητοί οι κίνδυνοι, ανέφερε το εξής παράδειγμα: «Ας υποθέσουμε ότι γίνεται μια επίθεση στα συστήματα κρατήσεων. Φανταστείτε πόσες αεροπορικές εταιρείες ταυτόχρονα θα έχουν το ίδιο πρόβλημα, δημιουργώντας traffic distraction και μία αλυσίδα προβλημάτων, με σημαντική χρηματοοικονομική επίπτωση». Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι υβριδικοί κίνδυνοι προσαρμόζονται και αναγκαστικά προσαρμόζεται και η διοίκηση. Πρέπει η επιτροπή ελέγχου να έχει μία πλέον διαφοροποιημένη αντίληψη.

Ο κ. Μιχάλης Φέκκας, First Vice President of the Capital Market Commission, ανέφερε ότι από την πλευρά του επόπτη το σημαντικότερο χαρακτηριστικό δεν είναι ότι είμαστε σε μία κοινωνία με πολλούς κινδύνους. Σήμερα όλοι οι κίνδυνοι που μέχρι πρότινος εξετάζαμε ξεχωριστά μπορούν πλέον να λειτουργήσουν ταυτόχρονα. Η μετάδοση του κινδύνου από το ένα πεδίο στο άλλο είναι η ουσιαστική πρόκληση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κανονισμός τώρα αναφέρει ότι η διοίκηση φέρνει την τελική ευθύνη ακόμα και για το ΙΤ. Αναφερόμενος στους υβριδικούς κινδύνους, σημείωσε την αυξανόμενη εκμετάλλευση των ψηφιακών εξαρτήσεων, όπως είναι οι data providers, αλλά και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η χειραγώγηση της πληροφόρησης. «Η ερώτηση δεν είναι αν μπορέσουμε να αποτρέψουμε ένα περιστατικό, είναι κατά πόσο μπορούμε να το εντοπίσουμε, να το αντιμετωπίσουμε και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε αξιόπιστα στην αγορά», τόνισε.

Η κ. Χριστίνα Γιοβάνη, Independent NonExecutive Director & Chair of the Board RiskManagement Committee, Optima bankStrategic Advisor to Boards of Directors onCorporate Governance & Financing, The Best Practice NetworkVice Chair, NonExecutiveDirectorsClub of Greece, ο κλάδος μας είναι από τους πιο βαριά εποπτευόμενους, αναφέρθηκε στα διδάγματα που μπορούμε να πάρουμε από τον τραπεζικό κλάδο, με πρώτο απ’ όλα την πειθαρχία, θέτοντας το ερώτημα: «Έχουμε μια συστηματική διαδικασία λήψης αποφάσεων;» και συνέχισε αναφέροντας ότι «Ο Νο1 κίνδυνος που πρέπει να αποφύγουμε είναι να μην βλέπουμε τα πράγματα μέσα από το ίδιο πρίσμα. Μέσα από μια συστηματική διαδικασία μπορούμε να πάρουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Να έχουμε σφαιρική εικόνα και να βλέπουμε τα πράγματα κατά την διαδικασία εξέλιξης λήψης αποφάσεων». Η ίδια ανέφερε ως σημαντικό προσόν της κάθε επιτροπής διαχείρισης κινδύνων, την ικανότητα να προβλέπει να συζητάει και να τολμάει να το πει.

Η κ. Βέρα Μαρμαλίδου, Chair of the Board, IIA Greece, ανέφερε ότι ο όρος υβριδική απειλή δεν ορίζεται πουθενά, όμως υπάρχει ως πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας μια συστάδα κινδύνων που έρχονται ταυτόχρονα και αλληλεπιδρούν. Όπως ανέφερε «Παραδοσιακά το πλάνο των ελέγχων του εσωτερικού ελεγκτή βασιζόταν στο process frame. Τώρα η κατάσταση διαφέρει. Υπάρχει νέα προσέγγιση που είναι και scenario based. Είναι μία σύνθετη διαδικασία που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις. Απαιτούνται σημαντικές δεξιότητες όχι μόνο risk management αλλά και ERM, integratedthinking, τεχνικές γνώσεις, όπως και το επικοινωνιακό πεδίο.

Ο κ. Γιώργος Στεργίου, Chair of the Board of Directors, Athens Water Supply andSewerage Company (EYDAP S.A.), αναφέρθηκε κυρίως στην  ομάδα των μελών του Δ.Σ. που είναι μη εκτελεστικά και ανεξάρτητα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό για τα μέλη των Δ.Σ. να αντιληφθούν από ποιους εξαρτάται η εταιρεία στης οποίας βρίσκονται στην διοίκηση, ποιοι εξαρτώνται από αυτήν και τι domino effect μπορεί να προκαλέσει μία ανωμαλία ή επίθεση. «Σήμερα πρέπει οι διοικήσεις να λαμβάνουν αναλυτική χαρτογράφηση για την αλληλεπίδραση αυτών των εξαρτήσεων και να υπάρχουν κοινές ασκήσεις αντιμετώπισης», τόνισε.

Photo Credits

©Ελένη Παπαδάκη/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι