Στο Παρίσι πιστεύουν ότι σήμερα -5 μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας-, η Euronext έχει ήδη «εξασφαλίσει» θετική ανταπόκριση στη δημόσια πρόταση της σε ποσοστό που φτάνει μέχρι το 50% των μετοχών της ΕΧΑΕ. Η προσπάθεια τους συνεχίζεται με συνεχείς επαφές, τηλεφωνήματα και διαβουλεύσεις με τους εδώ συμβούλους.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό οι κινήσεις τακτικής είναι πλέον φανερές. Όσοι βιάζονται και χρειάζονται μετρητά πουλάνε και όσοι βλέπουν προοπτική στη συνεργασία αγοράζουν για να γείρει η πλάστιγγα υπέρ της πρότασης.
Είδαμε την Piraeus ΑΕΔΑΚ να αυξάνει το ποσοστό της από το 2,74% στο 3,34% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ- αγοράζοντας 335.000 μετοχές (αξίας 2,33 εκατ. ευρώ). Είδαμε και την Praude Asset Management να ενισχύει τη συμμετοχή της στο 7,83% του μετοχικού κεφαλαίου.
Στο 3,52% υπολογίζεται το ποσοστό της JP Morgan Chasse, στο 3,76% της Morgan Stanley, στο 5,62% η Sandgrove Capital Management με 5,62% κ.ο.κ.
Όλοι αυτοί -εκτιμάται ότι- θα συνταχθούν υπέρ της συμφωνίας με Euronext, μ’ ένα επιπλέον επιχείρημα: Είναι primary dealers (κύριοι διαπραγματευτές) με σημαντική θέση στην αγορά ελληνικού χρέους (κρατικά ομόλογα).
Φυσικά ο κάθε μέτοχος έχει τη δική του στρατηγική και -ίσως- να διαπραγματεύεται ξεχωριστά. Αντιφατικά παραμένουν τα μηνύματα από τους μικρότερους επενδυτές, ιδιωτικές χρηματιστηριακές που εξακολουθούν να προσβλέπουν σε βελτιωμένη πρόταση της τελευταίας στιγμής, κάτι που -μέχρι σήμερα- δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.
- Ένας σοβαρός κίνδυνος για τους ιδιώτες μετόχους είναι το παιχνίδι που κάνουν τα arbitrage funds τα οποία ελέγχουν περίπου 15% με 20% των μετοχών της ΕΧΑΕ. Αυτά τα κεφάλαια έχουν αγοράσει ΕΧΑΕ και «σορτάρει» Euronext περιμένοντας την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Αν η συμφωνία επιτύχει, θα πάρουν τα κέρδη τους και θα αποχωρήσουν. Αν αποτύχει, θα κλείσουν τα short τους στο Euronext – εύκολα, γιατί η μετοχή είναι ρευστή – και θα μείνουν με εκατομμύρια μετοχές ΕΧΑΕ που θα πρέπει να πουλήσουν.
Ένα από τα πολλά θέματα που προβληματίζει τους μετόχους της ΕΧΑΕ είναι η διαπίστωση πως σε ενδεχόμενη απόσυρση της πρότασης Euronext, η ΕΧΑΕ ως αυτόνομος φορέας θα χρειαστεί τουλάχιστον 130 με 150 εκατ. ευρώ για να εκσυγχρονίσει συστήματα και λειτουργίες προκειμένου να μην υστερήσει κι άλλο έναντι άλλων ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.










