Πόσοι -κυρίως ΠΟΙΟΙ- Έλληνες έχουν ανάγκη να σηκώνουν περισσότερα από 5.000 € μετρητά από την τράπεζα κάθε μήνα;

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

H Kυπριακή Δημοκρατία βγήκε στις αγορές και δανείσθηκε με ευκολία ποσό που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ της, με επιτόκιο 2,4%. Δεν την εμπόδισε ούτε η κρίση στην Ιταλία ούτε τα προβλήματα στην Τουρκία ούτε η προσφυγή της Αργεντινής στο ΔΝΤ.

Αντιθέτως η Ελλάδα δεν μπορεί. Ουδείς μπορεί να τιμολογήσει την αξιοπιστία της Ελληνικής Δημοκρατίας, χωρίς να προσθέσει ένα «καπέλο ασφαλείας» στο επιτόκιο.

Ο Υπουργός Οικονομικών ταξιδεύει στο Λονδίνο για να συμμετάσχει σ’ ένα χρηματιστηριακό road show, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να πείσει τους διαχειριστές κεφαλαίων ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστη.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Υπουργός Οικονομικών θα ανακοινώσει και την άρση των capital control για τους ιδιώτες, όχι για τις επιχειρήσεις.

Πόσοι -και κυρίως ΠΟΙΟΙ- είναι άραγε οι Έλληνες που έχουν ανάγκη να σηκώσουν από την Τράπεζα περισσότερα από 5.000 Ευρώ ΜΕΤΡΗΤΑ κάθε μήνα;

Δυστυχώς τα capital control στην Ελλάδα -για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που έχουν πραγματική ανάγκη να διακινούν ελεύθερα τα κεφάλαιά τους για να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο- θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Οι καταθέτες δεν επιστρέφουν τις αποταμιεύσεις τους στις τράπεζες. Από τα 40 δις Ευρώ που «χάθηκαν» ελάχιστα έχουν επανεμφανιστεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ακόμη κι αυτά επέστρεψαν υποχρεωτικά αφού  οι αποταμιευτές χρησιμοποίησαν τα «έτοιμα», τα «θαμμένα» για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες επιβίωσης

Το Ελληνικό country risk παραμένει υψηλό και αποτρεπτικό για διεθνείς συνεργασίες.

Οι προμηθευτές πρώτων υλών του εξωτερικού εξακολουθούν και σήμερα να  απαιτούν προκαταβολή ή σχεδόν άμεση πληρωμή με ελάχιστες ημέρες πίστωσης για να παραδώσουν σε ελληνικές επιχειρήσεις.  Οι διεθνείς Ασφαλιστικές εταιρείες δεν παρέχουν επαρκή πιστωτική κάλυψη ακόμα και για μεγάλες πασίγνωστες ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι πληρωμές προμηθευτών εξωτερικού, μέσω συνεργαζόμενων τραπεζών, έχει βελτιωθεί αλλά ακόμη δεν έχει κανονικοποιηθεί αφού ακόμη και σήμερα σε περιπτώσεις επειγουσών πληρωμών, καθώς απαιτούνται εγκρίσεις από τις αρμόδιες επιτροπές.

Στην Ελλάδα του 2018, ακόμη και μετά την «καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια» το πρόβλημα της επαρκούς ρευστότητας είναι κορυφαίο και κυρίαρχο στις προτεραιότητες κάθε επιχείρησης μικρής ή μεγάλης. Ακόμη και οι κορυφαίες πολυεθνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα διατηρούν μετρητά μόνο για τις λειτουργικές ανάγκες της εβδομάδας ή του μήνα. Τα υπόλοιπα τα μεταφέρουν σε τράπεζες του εξωτερικού, με τις ανάλογες συνέπειες κόστους και διαχειριστικών επιβαρύνσεων.

Για να μπορούν να βγουν οι τράπεζες στη διατραπεζική αγορά ώστε να δανειστούν με λογικά επιτόκια πρέπει πρώτα να μπορεί να δανείζεται η Ελληνική Δημοκρατία με λογικά επιτόκια.

Σε μια χώρα που το Κράτος εισπράττει έως και το 70% του παραγόμενου πλούτου και επιπλέον δεν επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, ουδείς μπορεί να ελπίζει σε πραγματικές επενδύσεις…