Το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί γύρω από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τις αιτήσεις και τις πληρωμές που ήδη έχουν γίνει σε κάποιες περιπτώσεις περιέγραψε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης.

Όπως σημείωσε, στον κλάδο εστίασης υπάρχουν 30.000 αιτήσεις (250 εκατ. ευρώ ο προυπολογισμός) όπου έχουν ήδη ξεκινήσει οι πληρωμές, ενώ αρχές Σεπτεμβρίου αναμένονται για δικαιούχους στον τομέα του τουρισμού (υπολογίζονται 11.000 αιτήσεις ήδη).

Μιλώντας επίσης για το νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Τσακίρης σημείωσε: «Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην ΕΕ που κατέθεσε το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο εγκρίθηκε ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η πρώτη χώρα).

«Έχουμε καταθέσει, επίσης, τα επιχειρησιακά προγράμματα, τα οποία αναμένεται να εγκριθούν εντός του Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο υφυπουργός», ενώ στη συνέχεια θα εξαγγελθούν οι νέες δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν.

Απορροφητικότητα – χρόνοι

Ο κ. Τσακίρης επεσήμανε ότι το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει πρόγραμμα ύψους 4 δισ. ευρώ για την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στόχος είναι η ανάπτυξη των ΜμΕ.

Τα χρήματα, είπε, θα διατεθούν για την ανάπτυξη των ΜμΕ και τα πρώτα κονδύλια αναμένονται πριν το τέλος του χρόνου, ωστόσο η αγορά δεν θα «αισθανθεί» κάποιο χρηματοδοτικό κενό, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές προεργασίες.

Ο υφυπουργός είπε ότι έχουν μειωθεί σημαντικά κάποιες διαδικασίες για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ που δεν χρειάζονταν.

Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ τα τελευταία 2 χρόνια αυξήθηκε την τελευταία διετία από το 25-26% στο 70%. Αυτό σημαίνει, είπε, ότι 5,5 δισ. ευρώ δόθηκαν στην πραγματική οικονομία, τα οποία με τη μόχλευσή τους με ιδιωτικούς πόρους φθάνουν τα 10 δισ. ευρώ.

Βάιος Κρόκος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here