Ο κ. Svein Lokas, Head of the Hellenic Earth Observation SmallSats Program, ESA, σημείωσε όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ότι είναι ένα πολύ δύσκολο project. Έχουμε 9 συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και έχουμε ένα χρόνο ακόμα. Θα φτάσουμε μέχρι και τον Μάιο του 2026 δηλαδή 2,5 χρόνια συνολικά από την εκκίνηση του έργου. Υπάρχει συνεχής επικοινωνία για να βεβαιωθούμε ότι όλα γίνονται σωστά και αυτό μας επιτρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα με την βοήθεια πάντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διαστήματος. Πρέπει να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα, όπως έγινε και με το πρόγραμμα Copernicus. Έχουμε ανοιχτό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και όλο αυτό διασφαλίζει την έγκαιρη παράδος του έργου.
Όπως ειπώθηκε, η πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα θα είναι ελεύθερη. Η πρόσβαση θα ελέγχεται από το υπουργείο και το Εθνικό Κέντρο Διαστήματος. Την πρόσβαση θα την εγγυηθούν οι αρμόδιες αρχές. Όλοι θα έχουν πρόσβαση, δεν υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Όσον αφορά την αξιοποίηση και την ποιότητα, αυτό είναι κάτι που ξεκινά από την αρχή, με βάση τα πολύ καλά δεδομένα που έχουμε ήδη από την ESA. Πρέπει επίσης και από την πλευρά του τελικού χρήση να γνωρίζουμε τις προδιαγραφές που χρειάζεται. Η ποιότητα άρα διαμορφώνεται από το οικοσύστημα, από τις ανάγκες του.
Η κα Michela Corvino, Safety and Security Manager, ESA, σημείωσε ότι η η μεσομακροπρόθεσμη στρατηγική είναι να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα στη χώρα και να δημιουργηθεί και το capacity με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αυτό θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε και το πώς θα επωφεληθούμε από αυτά τα δεδομένα και να βοηθήσει αυτό στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας.
Τα έργα που κάνουμε στην ESA έχουν ως στόχο να αξιοποιηθούν αυτά τα δεδομένα στο μέλλον. Ο στόχος μας είναι πάντα να έχουμε και την συμμετοχή των τελικών χρηστών για να τα προσαρμόζουμε στις πραγματικές ανάγκες. Υπάρχουν συνέργειες με μεγάλο εύρος ενδιαφερομένων μερών (όπως Διεθνές Δικαστήριο, Interpol, αντιμετώπιση οργανωμένου εγκλήματος, trafficking, κ.ά.). Μπορούμε να προσφέρουμε τόσο τεχνική βοήθεια όσο και να βοηθήσουμε στην εφαρμογή. Έχουμε πχ συνεργασίες σε θέματα περιβαλλοντικής συμμόρφωσης όπου συλλέγουμε πληροφορίες από όλα τα κράτη μέλη. Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η ανάπτυξη αλλά και η εφαρμογή των τελικών συστημάτων. Φυσικά όταν μιλάμε για την ασφάλεια θέλουμε να διασφαλίσουμε τη σωστή χρήση αυτών των πληροφοριών.
Η κα Ελένη Γλύπτη, Director Environmental Inspectors, Ministry ofEnvironment, ανέφερε ότι το σώμα επιθεώρησης κάνει περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις σε δημόσια και ιδιωτικά έργα. Μέχρι τώρα αυτό γίνεται συμβατικά. Κάνουμε αυτοψίες, πράγμα που παίρνει πολύ χρόνο και ανθρώπινους πόρους. Κάναμε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε δορυφορικά δεδομένα σε συνεργασία με την Frontex. Πήραμε δορυφορικές εικόνες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές για να βεβαιώσουμε μία παράβαση. Είδαμε ότι αυτό μας βοήθησε πολύ και κάναμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, σε ένα προάστιο της Αθήνας πολύ επιβαρυμένο περιβαλλοντικά. Διδάξαμε τον δορυφόρο να μπορεί να χαρακτηρίζει τα απόβλητα και μας έδωσε συγκεκριμένες ποσότητες και ήδη αποβλήτων ανά οικόπεδο. Αυτό μας βοήθησε εξαιρετικά. Για εμάς οι δορυφορικές εικόνες είναι πάρα πολύ χρήσιμες. Μπορούμε να διαχειριστούμε το έργο μας με μεγαλύτερη ταχύτητα, εξοικονομώντας ανθρώπινους πόρους αλλά και χρήματα. Μια περιβαλλοντική επιθεώρηση πρέπει πια να χρησιμοποιεί σύγχρονα εργαλεία. Αυτό αφορά κυρίως τις έκτακτες επιθεωρήσεις και τις εισαγγελικές παραγγελίες που απαιτούν άμεση κινητοποίηση.
Ο κ. Στέλιος Μπολάνος, CEO, Planetek Hellas, σημείωσε πως όσο και αν αποτελεί πρόκληση, είμαστε ενθουσιασμένοι για την δημιουργία του governmental hub. Μπορεί να αποτελέσει παράγοντα περαιτέρω διείσδυσης των σύγχρονων τεχνολογιών, ένα defense hub θα πρέπει ενδεχομένως να είναι το επόμενο βήμα. Το hub αυτό θα μπορεί να λειτουργήσει ως εκκολαπτήριο νέων ιδεών και προγραμμάτων. Η δυνατότητα που θα έχουμε ως χώρα μετά από αυτό θα είναι εντελώς διαφορετική. Θα πάμε σε άλλα επίπεδα. Αυτός ο «σπόρος» που «έσπειρε» το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ευελπιστούμε να γίνει ένα δέντρο που θα επεκταθεί σε όλους τους φορείς. Ελπίζω να αποτελέσει την αρχή ώστε όσο το δυνατόν περισσότερο η παρατήρηση γης και οι σύγχρονες τεχνολογίες διαστήματος να ενσωματωθούν στη διοίκηση.
Η κα Μάχη Συμεωνίδου, CEO, AgroApps, είπε ότι «εμείς τρέχουμε το κομμάτι των αγροτικών υπηρεσιών. Η συγκυρία είναι περίεργη αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και ένα ορόσημο. Πρόκειται για παράδειγμα εξαιρετικής συνεργασίας όλων των φορέων. Αυτή η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο χρόνο μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για το επόμενο βήμα. Το νέο σύστημα θα μας κάνει ακόμα πιο αποτελεσματικούς στις υπηρεσίες που παρέχουμε». Όπως η ίδια ανέφερε, Μας δίνει την δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε τον πρωτογενή τομέα καλύτερα. Η αγορά το έχει ανάγκη. Στην επόμενη μέρα δεν είμαστε μόνο εμείς οι επιχειρήσεις υπεύθυνες για το αποτέλεσμα. Θα πρέπει να υπάρχει και η βούληση από την πολιτεία. Από την πλευρά μας κάνουμε το κάτι παραπάνω από αυτό που έχουμε δεσμευθεί γιατί νιώθουμε ότι συμμετέχουμε σε κάτι μεγάλο, βλέπουμε το αύριο, το μέλλον. Αυτό που κάνουμε είναι μόνο η αρχή. Το εύρος ανάπτυξης είναι τεράστιο. Ειδικά με την επιθετική ανάπτυξη της ΑΙ οι δυνατότητες είναι ουσιαστικά απεριόριστες.