Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με έναν κατάλογο εισαγωγών από τις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο αντιμέτρων από την ΕΕ, εάν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ δεν οδηγήσουν σε αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα και στην άρση των αμερικανικών δασμών.
Ο κατάλογος που τέθηκε σε διαβούλευση αφορά εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας 95 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων. Η Επιτροπή διεξάγει επίσης διαβουλεύσεις σχετικά με πιθανούς περιορισμούς σε ορισμένες εξαγωγές απορριμμάτων χάλυβα και χημικών προϊόντων της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, αξίας 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η διαβούλευση αυτή έχει σχεδιαστεί για να εξετάσει τόσο τους καθολικούς δασμούς των ΗΠΑ όσο και τους δασμούς σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Από τότε που οι ΗΠΑ επέβαλαν τους αδικαιολόγητους και επιβλαβείς δασμούς τους, η ΕΕ έχει δώσει προτεραιότητα στην εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς και ισορροπημένης λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της 90ήμερης μερικής αναστολής των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Η ΕΕ συνεχίζει να προετοιμάζει πιθανά αντίμετρα για την υπεράσπιση των καταναλωτών και της βιομηχανίας της, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις και σε περίπτωση που αυτές δεν οδηγήσουν σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ενώ η δημόσια διαβούλευση είναι απαραίτητο βήμα σε αυτή τη διαδικασία, δεν οδηγεί αυτόματα στην έγκριση αντιμέτρων.
Παράλληλα, η ΕΕ θα κινήσει επίσης διαδικασία προσφυγής στον ΠΟΕ κατά των ΗΠΑ σχετικά με τους καθολικούς, λεγόμενους «αμοιβαίους» δασμούς και τους δασμούς σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, υποβάλλοντας επίσημα αίτημα για διαβουλεύσεις. Η ΕΕ έχει την αδιαμφισβήτητη άποψη ότι αυτοί οι δασμοί παραβιάζουν κατάφωρα τους θεμελιώδεις κανόνες του ΠΟΕ. Στόχος της ΕΕ είναι, επομένως, να επιβεβαιώσει ότι οι διεθνώς συμφωνημένοι κανόνες έχουν σημασία και ότι δεν μπορούν να αγνοηθούν μονομερώς από κανένα μέλος του ΠΟΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Τέλος, η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί προσεκτικά την πιθανή εκτροπή των παγκόσμιων εξαγωγών προς την αγορά της ΕΕ , η οποία θα μπορούσε να προκληθεί από τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε τρίτες χώρες. Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με άλλους εμπορικούς εταίρους για την εξεύρεση νέων διεξόδων εξαγωγής και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού μας. Θα συνεχίσουμε επίσης τις συνεχιζόμενες εργασίες για τη μείωση των εμποδίων και την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.
Με βάση τα συλλεχθέντα στοιχεία, η Επιτροπή θα οριστικοποιήσει την πρότασή της για την έγκριση αντιμέτρων και θα διαβουλευθεί με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας επιτροπολογίας. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η Επιτροπή έχει ως στόχο η νομική πράξη που επιβάλλει τα αντίμετρα να είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ δεν καταλήξουν σε ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Παράλληλα, μόλις η ΕΕ υποβάλει επίσημα το αίτημά της για διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ σύντομα, τα δύο μέρη θα έχουν στη διάθεσή τους έως και δύο μήνες για να καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση. Εάν οι διαβουλεύσεις αποτύχουν, η ΕΕ θα είναι σε θέση να ζητήσει τη σύσταση ειδικής ομάδας, η οποία θα αξιολογήσει την ουσία της υπόθεσης.
Όποιος επηρεάζεται από τα μέτρα των Ηνωμένων Πολιτειών και από τα ενδεχόμενα μέτρα επανεξισορρόπησης της ΕΕ καλείται να υποβάλει τις απόψεις του και να τις γνωστοποιήσει μέσω αυτής της έρευνας της ΕΕ., έως 10 Ιουνίου 2025.