Η ανάκαμψη της Τρίτης σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ανέβασε τις αμερικανικές μετοχές, με τον S&P να αυξάνεται κατά 1% και τον Nasdaq Composite να κερδίζει 1,45%.

Η εξέλιξη έρχεται μετά το sell-off της Δευτέρας,που προκλήθηκε από την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και τις περιορισμένες προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από την Federal Reserve τον επόμενο μήνα.

Ο Οκτώβριος ήταν ιστορικά ο πιο ασταθής μήνας για τις μετοχές της τεχνολογίας. Η μηνιαία μεταβλητότητα για τον Nasdaq 100 των τελευταίων 40 ετών ήταν 26% τον μήνα Οκτώβριο, έναντι μέσου όρου 22% τους άλλους μήνες.

Δεδομένης της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των κινδύνων γύρω από τους ελέγχους των εξαγωγών, η Ubs εξακολουθεί να αναμένει αυξημένη αστάθεια για τις μετοχές τεχνολογίας στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, παραμένει αισιόδοξη για σον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα καθώς και στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Μεγάλοι πελάτες AI έχουν δεσμεύσει μεγάλες δαπάνες το 2025

Τόσο η Alphabet όσο και η Meta τόνισαν τους κινδύνους των περιορισμένων αλλά και των υπερβολικών δαπανών, στην τεχνητή νοημοσύνη κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς του δεύτερου τριμήνου.

Η ανάλυση της UBS δείχνει ότι η combined capex intensity της big tech εξακολουθεί να είναι κάτω από τα ιστορικά υψηλά. Η πρόσθετη υποστήριξη από μια σειρά οργανισμών όπως άλλες πλατφόρμες cloud, επιχειρήσεις και κρατικές οντότητες ενισχύουν τη θετική προοπτική για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ως εκ τούτου τα συνολικά έσοδα της βιομηχανιας ημιαγωγών ΑΙ αναμένεται να αυξηθούν από 58 δισ. USD το 2023 σε USD 168 δισ. μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και σε 245 δισ. USD έως το τέλος του 2025.

Τα αποτελέσματα του γ΄τριμήνου αναμένεται να αποτελέσουν καταλύτη εξελίξεων.

Η ubs προβλέπει αύξηση κερδών περίπου 35% το 2024 για το χαρτοφυλάκιό της στην AI και ένα έξτρα 25% το 2025. Και ενώ τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου ήταν ανάμεικτα, προβλέπεται μεγάλη άνοδος για τις εταιρείες τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης να το τρίμηνο.