Η METLEN Energy & Metals είναι το αποτέλεσμα μιας διαρκούς πορείας εξέλιξης και καινοτομίας, η οποία μας έχει φέρει σε μια ηγετική θέση στη διεθνή αγορά.

Η πρόσφατη μετονομασία μας είναι ένα απτό παράδειγμα της δέσμευσής μας να παραμένουμε προσαρμοστικοί και δυναμικοί σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει.

Αυτή η κίνηση υπογραμμίζει τη βούλησή μας να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές μας προτεραιότητες είναι η ενίσχυση της παρουσίας μας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε εκφράσει την πρόθεσή μας να εξετάσουμε πιθανή εισαγωγή μας στο London Stock Exchange, με την ελπίδα σύντομα να συμπεριληφθούμε στον υψηλότατου κύρους δείκτη FTSE100, όπως όλοι οι δείκτες μας δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ένταξή μας σε αυτόν τον δείκτη δεν είναι απλά ένας στόχος, αλλά αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην πορεία μας προς τη περαιτέρω διεθνοποίηση της εταιρείας.

Βλέπουμε το LSE ως μια πύλη προς μια από τις πιο ευρύχωρες και διαφοροποιημένες δεξαμενές επενδυτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, η οποία θα δημιουργήσει αναρίθμητες ευκαιρίες για την επιτάχυνση της ανάπτυξής μας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ο κύριος οικονομικός κόμβος της Ευρώπης.

Η απόφασή μας να επιδιώξουμε την εισαγωγή μας στο LSE αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη μας στην ανθεκτικότητα και τη σημασία της βρετανικής αγοράς για τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές.

Η Metlen έχει ήδη καθιερωθεί ως ένας ισχυρός παίκτης στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, υλοποιώντας αυτή τη στιγμή περισσότερα από 10 μεγάλα έργα.

  • Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το υποθαλάσσιο καλώδιο που συνδέει τη Σκωτία με την Αγγλία, το οποίο αποτελεί ένα έργο εθνικής σημασίας για τη χώρα.

Κυρίες και Κύριοι,

Η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από πρωτοφανείς προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία.

Ακόμη και πριν από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, βρισκόμασταν ήδη στην αρχή μιας νέας εποχής για την ενέργεια και τις αγορές πρώτων υλών.

Η πανδημία, η αυξανόμενη πληθωριστική πίεση, καθώς και η αυξανόμενη ζήτηση για πρώτες ύλες, απαιτούμενες για την υποστήριξη μιας αποανθρακοποιημένης οικονομίας, έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τοπίο.

Οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένουν σφιχτές και ασταθείς, με συνεχείς αυξομειώσεις στις τιμές.

Οι γεωπολιτικοί παράγοντες αναδεικνύονται πλέον ως ένας από τους κυριότερους κινδύνους στην προμήθεια πρώτων υλών και εμπορευμάτων.

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, τα μέταλλα και η ενέργεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Στη METLEN, είχαμε την διορατικότητα να αναγνωρίσουμε αυτήν τη συνεργία νωρίς, μετασχηματίζοντας τη δομή μας γύρω από ένα ολοκληρωμένο μοντέλο Ενέργειας και Μετάλλων.

Αυτή η στρατηγική μας έκανε πιο ανθεκτικούς στις προκλήσεις της αποανθρακοποίησης και της αστάθειας της αγοράς, επιτρέποντάς μας να πρωτοστατήσουμε ως ο μεγαλύτερος κάθετος παραγωγός αλουμινίου στην Ευρώπη.

  • Η ανθεκτικότητα αυτή μας επέτρεψε να διαπρέψουμε ακόμη και σε ένα περιβάλλον υψηλών τιμών ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, αλλά για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, απαιτούνται ρεαλιστικά σχέδια και αποφάσεις.

Η έλλειψη χρηματοδότησης για μεγάλες επενδύσεις καθαρής ενέργειας αποτελεί ένα κρίσιμο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί.

  • Τα ενεργειακά δίκτυα, που είναι κρίσιμα για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρειάζονται σημαντικές αναβαθμίσεις, και αυτή η πρόκληση έχει διεθνείς διαστάσεις.

Είναι απαραίτητο να συζητήσουμε την ανάγκη για έξυπνες πολιτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα καταστήσουν την Ευρώπη ξανά ανταγωνιστική σε έναν ολοένα και πιο σκληρό παγκόσμιο οικονομικό στίβο, όπως για παράδειγμα έγινε στις ΗΠΑ μέσω του Inflation Reduction Act που στηρίζει τη βιομηχανία και την οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Η ενεργειακή μετάβαση δεν πρέπει να είναι εις βάρος των πολιτών.

Η επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης εξαρτάται από την εύρεση αξιόπιστων λύσεων που θα ωφελήσουν όλους.

Οφείλουμε να αναπτύξουμε στρατηγικές που συνδυάζουν την περιβαλλοντική ευθύνη με την οικονομική ανάπτυξη, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη ευημερία όλων.

Η πρόθεση μας για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου δεν είναι απλώς ένα χρηματοοικονομικό γεγονός. Είναι επίσης μια δέσμευση για διαφάνεια, λογοδοσία και ορθή εταιρική διακυβέρνηση.

Στα δέκα χρόνια επιχειρηματικής παρουσίας μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε υποστηρίξει ουσιαστικά την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Στηρίζουμε όχι μόνο την ανάπτυξη της εταιρείας μας, αλλά και το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας και βιωσιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η στρατηγική μας επιλογή να επενδύσουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο και η προοπτική εισαγωγής μας στο LSE αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης δέσμευσης για ανάπτυξη, καινοτομία και διεθνή παρουσία.

Πιστεύουμε βαθιά ότι θα συναντήσουμε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον και έναν ανταγωνισμό που θα μας ωθήσει να γίνουμε καλύτεροι, καθιστώντας μας παράλληλα φορείς θετικής αλλαγής και μέρος της επόμενης ημέρας στην ενεργειακή μετάβαση της Μεγάλης Βρετανίας.

Παρατηρήσεις ΕΚΤΟΣ κειμένου και Απαντήσεις σε Ερωτήσεις του ακροατηρίου

  • Το όνομα MYTILINEOS  είναι ένα όνομα 116 ετών που τελείως ξαφνικά στην ΓΣ άλλαξε και έγινε METLEN. Κατάλαβα πολύ έγκαιρα και σε σχέση με την επιθυμία μας για relistings σε χρηματιστήριο του εξωτερικού, κατάλαβα έγκαιρα ότι το όνομα Μυτιληναίος που έχει καταγωγή από τη Μυτιλήνη και το έμαθα τελευταία, από έναν συγγενή που βρήκε το γενεαλογικό δένδρο και έφθασε πίσω στο 1790 , από συγγενής που έφυγαν από την Μυτιλήνη και πήγαν στην ι. Αυτό το όνομα ξεκίνησε από το τίποτα και κατάφερε και έφτιαξε μια μεγάλη βιομηχανία στον Πειραιά του μεσοπολέμου για να δει τη βιομηχανία αυτή στον πόλεμο να κατάσχεται από τις δυνάμει κατοχής, τα παιδιά του να πολεμούν  στα 4 σημεία του ορίζοντα και μετά τον πόλεμο να γυρίσουν πίσω και να συνεχίσουν κάτι το πιο … όταν πήγα στο LSE για είχα τη μεγάλη χαρά να έχω μεγάλη κλήση και έφεση στην ακαδημαϊκή καριέρα. Δυστυχώς η μικρή επιχείρηση του πατέρα μου ο οποίος ήταν ασθενής , κλονιζόταν ιδιαίτερα και αναγκαστικά γύρισα στην Ελλάδα και ευτυχώς  γιατί δεν θα είχε γίνει τίποτα από όλα αυτά.
  • Μαζί και ο αδερφός μου με τον όπιο από τη δεκαετία του ’80 αρχίσαμε μαζί τις δραστηριότητες τις εταιρίας. Έχει επίσης ενδιαφέρον και έχω ένα μεγάλο θαυμασμό στην βρετανική διπλωματία. Δεν έχει υπάρξει πρέσβης του ηνωμένου βασιλείου που να έχει έρθει στην Ελλάδα και να μη με έχει καλέσει για τσάι μέσα σε 20 μέρες αφότου ήρθα και χωρίς λόγο. Αυτό συμβαίνει μόνο με την βρετανική πρεσβεία. Και δε μιλάω μόνο για αυτόν τον πρέσβη αλλά σε όλους τους πρέσβεις .
  • Και πάντα πολλοί από αυτούς μπαίνανε μέσα στη ζωή της χώρας στην οποία υπηρετούσαν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και γίνονταν ένα με την κοινωνία για όσο διάστημα υπηρετούσαν. Οπότε ευχαριστώ τον πρέσβη πραγματικά.

  • ——- όταν έγινε γνωστό το relisting στο Λονδίνο ζήτησε μια πολύ γνωστή δημοσιογράφος από στο bbc συνέντευξη και μου ζήτησε να συλλαβίσω το όνομα μου και λέω ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και μου είπε ότι δεν κατάλαβε , χρειάστηκε 3 φορές να το επαναλάβω. Τότε κατάλαβα ότι έπρεπε να αλλάξω το όνομα.

  • ———- πολλοί άνθρωποι της εταιρίας είπαν να δούμε και άλλες διεθνείς αγορές (Άμστερνταμ , νέα Υόρκη κα) και εμείς είπαμε όχι, θα πάμε στο Λονδίνο γιατί πολλοί εμάς εχοθν σπουδάσει και μεγαλώσει στην Αγγλία. We feel at home at UK και συμμετάσχουμε και εμείς στο capital market του Λονδίνου. Άπαξ το Παρίσι και η Φρανκφούρτη δεν κατάφεραν στο peak να αντικαστησουν το city αυτό σημαίνει ότι δε θα αντικατασταθεί ποτέ το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

 

  • ——— διάβαζα πριν από λίγες μέρες κάτι σαν γκάλοπ το οποίο έγινε σε  CEO’s σε όλο τον κόσμο και ερωτήθηκαν ποιο είναι κατά τη γνώμη τους το μεγαλύτερο  concern . Μακράν πρώτο ήταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και μακράν ακολούθησε ο πληθωρισμός , ο οποίος υπερ προβάλλεται από τα κανάλια .

 

  • ——— για την ενέργεια το μεγαλύτερο outlet είναι τα μέταλλα . Είχαμε συνηθίσει τη μεγάλη δύναμη να την έχει ο supplier και πολλοί μεγάλοι πελάτες, όπως εμείς, παρακαλούσαμε τη ΔΕΗ να μας κάνει καλύτερες τιμές και συμφωνίες για να είμαστε ανταγωνιστικοί . Τα πράγματα τώρα έχουν αλλάξει, τώρα το upper hand το έχει ο καταναλωτής της ενέργειας, αυτός που αγοράζει. Γιατι η ενέργεια είναι abundant . Και τα solar parks out there παράγουν μεγαλύτερη ενέργεια από αυτή που μπορούν να καταναλώσουν . Αυτό το shift of power σε supply & demand το πιάσαμε από πολύ νωρίς . Γιατι δεν μπορεί πια να κάνει κανείς μεγάλα συμβόλαια πχ 20ετιας, αλλάζουν όλα τόσο γρήγορα . Εμείς έχουμε στον όμιλό μας ένα συμβούλιο ενέργειας το οποίο το κάνουμε στα άσπρα σπίτια , προκειμένου να είμαστε focus. Κάθε μήνας στην ενέργεια είναι διαφορετικός, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα κατάσταση . Καταλαβαίνετε αυτό τι συνεπάγεται για τις επενδύσεις ; Αυτό σημαίνει METLEN energy and metals, πώς δένεις αυτά τα δύο. Γιαυτο εμείς μπορούμε να κάνουμε πολύ επιθετικές κινήσεις στον ενεργειακό τομέα γιατί πάντα υπάρχει ένας πολύ μεγάλος καταναλωτής που θα την πάρει άμεσα.

 

  • ————- το ‘22-‘23 ήταν πολύ μεγάλο πρόβλημα για τις μεταλλουργικές εταιρίες , οι περισσότερες λόγω του ενεργειακού κόστους έκλεισαν και πιστεύω ότι δε θα ξανανοίξουν οι περισσότερες . Γιατι η ενέργεια θέλει πολύ μεγάλα skills και αν δεν τα έχεις δε θα πετύχεις ποτέ.

 

  • ———— νομίζαμε ότι φτιάχνοντας αιολικά πάρκα και solar parks θα λύναμε το decarbonisation και δε θα είχαμε πρόβλημα . Ξεχνάμε ότι χτίζονται σε νησιά και βουνά και δεν έχουν σύνδεση καμιά με το δίκτυο . Αντί να φτιάξουμε πρώτα τα δίκτυα και πάνω σε αυτά να χτίσουμε τα RES parks κάναμε το αντίθετο . Και τώρα δυστυχώς  ο πολίτης δεν μπορεί να δει το όφελος της πράσινης ενέργειας .

  • ———— τι έκαναν οι αμερικανοί, πρώτα αποφάσισαν πόσα χρήματα έχουν για να χρηματοδοτήσουν βιομηχανία και πράσινη ανάπτυξη. Τώρα αυτά τα λεφτά που είναι καλύτερο να τα διοχετεύσουμε; Και άρχισαν να τα διοχετεύουν. Στην Ευρώπη τι κάναμε ; Είπαμε ότι δε μπορεί η Κίνα να μας εκβιάζει, πρέπει να κάνει λίστα critical raw materials και όντως ένα χρόνο μετά είπαμε αυτή είναι η λίστα. Κανεις δεν είπε τι θα κάνουμε όμως με αυτά. Αυτή είναι η διαφορά της Ευρώπης με την Αμερική.

 

  • ——- ο πιο σκληρός τρόπος διακυβέρνησης είναι ο εγγλέζικος και εμείς ως εταιρία χωρίς να μας επιβληθεί από κανέναν υιοθετήσαμε του  UK από το 2018. Το relisting θέλαμε να το κάνουμε από το 2020 αλλά έτυχε ο Covid . Όμως το corporate governance το υιοθετήσαμε από νωρίς και σήμερα πληρούμε το 80 τοις εκατό του corporate governance code του UK.

 

  • ——- πιστεύω ότι στο μέρος που μας αναλογεί θα βοηθήσουμε και εμείς στην ανάπτυξη του LSE.

 

Q&A

 

  • 1)        Λίγα λόγια για το ease to do business , υπάρχει διαφορά ;

Έλεγα πάντα στη ζωή μου στα χρόνια που δουλεύω ότι αν μπορείς να κάνεις business στην Ελλάδα μπορείς να κάνεις παντού. Η Ελλάδα είναι μια από τις δυσκολότερες χώρες για να αναπτύξεις επιχειρηματική δραστηριότητα γιατί οι κανόνες που υπάρχουν είναι movable , δε ξέρεις πως θα πάει. Πολλές φορές μας έχουν τύχει εκπλήξεις , στην Αγγλία τα πράγματα είναι πιο οργανωμένα και υπάρχει μακρά business παράδοση. Εκεί οι κανόνες τηρούνται . Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα και για την Ελλάδα και για το πολιτικό μας σύστημα, να ορίσουν κανόνες και να τηρηθούν. Από την άλλη πλευρά επειδή υπάρχουν αυτά ta loop holes στην Ελλάδα είναι πιο εύκολο να αναδειχθείς στην Ελλάδα παρά στο UK. Βέβαια για εμάς δε θα είναι τόσο μεγάλη αλλαγή γιατί άλλωστε ένα μεγάλο μέρος των εργοστασίων μας θα είναι στην Ελλάδα. Άρα δε με φοβίζει καθόλου η προοπτική αυτή.

 

  • 2)        working in UK and in Greece means that you plan to invest also in other countries? With the experience you have could you promote relative models also in other counties?

Ένα από τα προβλήματα της Ευρώπης και συμπεριλαμβάνεται το UK γιατί έτσι έμαθα από μικρός και έτσι το έχω στην καρδιά μου και το brexit ήταν απόφαση του βρετανικού λαού με την οποία ήμουν αντίθετος . Η ενεργειακή αγορά της Αγγλίας έχει πολλές ιδιαιτερότητες , όπως όλες οι αγορές . Το μοντέλο της Αγγλίας έχει ένα δικό της μοντέλο που δουλεύει. Με ρωτάνε πολλοί αν θέλουμε να μπούμε στο retail της Αγγλίας. Δεν το απαντώ ακόμη γιατί δεν είμαι έτοιμος να το απαντήσω, οι συνεργάτες μου το μελετάνε. Θα μπούμε στο retail μόνο αν είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε να προσφέρουμε κάτι καινούριο και καλό για τη Βρετανία .

 

  • 3)        πως βλέπετε την ελληνική οικονομία σε 10 χρόνια από σήμερα .

Νομίζω ότι η Ελλάδα θα πάει καλύτερα από την Ευρώπη γιατί ξεκινά από χαμηλότερο επίπεδο  και γιατί αλλάζουν τα οικονομικά μοντέλα . Για αυτό βλέπετε πως τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα τα έχουν οι χώρες του βορρά και όχι του νότου. Εγω είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα σε περίπτωση που έχουμε πολιτική ηρεμία όπως σήμερα. Και ελπίζω ότι αυτό θα κρατήσει γιατί η Ελλάδα δεν έχει συχνά πολιτική ηρεμία. Όμως είμαι αισιόδοξος για αυτό. Όσον αφορά την METLEN , όσο έχω το τιμόνι,  δε βάζω ποτέ στόχους 10-20 χρόνων γιατί πιστεύω πολύ στο volatility των αγορών και της ζωής. Βάζω πιο κοντινούς χρόνους και αν φτάσω εκεί θα ησυχάσω , άσχετα αν δεν ησυχάζω. Μπορώ να πω ότι την επόμενη 3-5ετια μπορεί να είμαστε μια εταιρία 2 or 3 times our size