Με γνωστό το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης στη Γαλλία, εύλογα οι fund managers εξετάζουν τα ενδεχόμενα, ενόψει και της δεύτερης και καθοριστικής, συνεκτιμώντας πως ενδιάμεσα θα έχουν γίνει οι πρόωρες εκλογές και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια σύντομη αναδρομή είναι χρήσιμη, καθώς η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν είχε ως συνέπεια την πρόκληση αναταράξεων στις αγορές χρέους, μετοχών και συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Η εικόνα κατάρρευσης της αξίας εισηγμένων στο χρηματιστήριο του Παρισιού, η εκτίναξη της απόδοσης των γαλλικών τίτλων συνδυαστικά με τις πιέσεις σε ευρώ/δολάριο σήμαναν «συναγερμό» στις ευρωπαϊκές αγορές. Δεδομένου του εύθραυστου χαρακτήρα της ευρωπαϊκής οικονομίας, της φθίνουσας ανταγωνιστικότητας, της σταθερής εκροής κεφαλαίων με προορισμό, κυρίως, την αγορά των ΗΠΑ, είναι προφανές πως η κρίση θα συντηρηθεί, τουλάχιστον, μέχρι και την Κυριακή. Ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία, θα φανεί η συνέχεια, σε πρώτο χρόνο, όχι μόνο για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, αλλά, ανάλογα και με τον βαθμό συσχέτισης με άλλες χώρες, σε ντόμινο (δυνητικών) επάλληλων κρίσεων σε οικονομίες λ.χ. της Ιταλίας.
Επίσης, χρήσιμη είναι η αναδρομή στην ανάλογη περίπτωση της Ιταλίας, πριν από και μετά την ανάληψη της εξουσίας από την Τζόρτζια Μελόνι. Πιέσεις στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, άνοδος στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων και «συναγερμός» στη Φραγκφούρτη. Αυτά πριν από την εκλογή της Ιταλίδας. Σταδιακή σταθεροποίηση στο χρηματιστήριο, μείωση των αποδόσεων και επιφυλακή στην ΕΚΤ, με την επικεφαλής της να βρίσκει, μέσω Μάριο Ντράγκι (;), δίαυλο επικοινωνίας με τη νέα πρωθυπουργό. Έκτοτε η κατάσταση στην Ιταλία εξομαλύνθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό, καθώς η Τζόρτζια Μελόνι υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική πολιτική, μετά από σημαντικούς συμβιβασμούς, κυρίως στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ. Η παράμετρος που επηρέασε τη στάση των πανίσχυρων αγορών ήταν η σχετική σταθερότητα, η εναρμόνιση με ένα πλαίσιο αποδεκτό.
Η Handelsblatt θέτει ήδη το ερώτημα: Πώς θα είναι η κυβέρνηση στη Γαλλία μετά τη δεύτερη κάλπη; Θα σχηματιστεί ένα σταθερό κυβερνητικό σχήμα; Οι σχέσεις με την προεδρία πώς θα εξελιχθούν;
Γάλλοι οικονομολόγοι θεωρούν, στην περίπτωση επικράτησης του ηγέτη του RN, Ζορντάν Μπαρδελά, πως καθοριστικός παράγοντας θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει μια υπερδεξιά κυβέρνηση. Το RN θα μπορούσε είτε να προχωρήσει σε πλήρη πορεία σύγκρουσης με την ΕΕ, και να τρομάξει τους επενδυτές με μια πολιτική χρέους, είτε να συνεχίσει την πορεία «εξομάλυνσης» που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια.
«Αυτό θα ήταν το σενάριο αλά Τζόρτζια Μελόνι» σημειώνει ο οικονομολόγος Καβαλιέρε, αναφερόμενος στην πολιτική της δεξιάς πρωθυπουργού της Ιταλίας. Οι τελευταίες δηλώσεις του RN και η εγκατάλειψη του αιτήματος για έξοδο από την ΕΕ και την ευρωζώνη θα έδειχναν μάλλον προς αυτό το δεύτερο ενδεχόμενο. Ο οικονομολόγος της ODDO πιστεύει ότι η πρόσφατη αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου στα γαλλικά κρατικά ομόλογα είναι ένα σημάδι ότι οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει τον «κίνδυνο RN».
ΑΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK