Αμετάβλητη διατήρησε η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική της σε μια προσπάθεια να τονώσει τον πληθωρισμό, για τον οποίο η κεντρική τράπεζα αναγνωρίζει ότι πιθανώς θα διαμορφωθεί χαμηλότερα του στόχου για 2% μέχρι το 2021 τουλάχιστον.
Η BoJ διατήρησε το γενικό πλαίσιο πολιτικής της παρά το κύμα σύσφιξης των επιτοκίων παγκοσμίως, με πρώτη και κύρια την Federal Reserve. Οι τραπεζίτες έχουν δηλώσει ότι τα χαμηλά επιτόκια έχουν συρρικνώσει την κερδοφορία τους.
Το εννεαμελές δ.σ. της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας ψήφισε 7 προς 2 να διατηρήσει το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% και να διατηρήσει το μηδενικό στόχο για την απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου.
Αναφορικά με τον στόχο των μηδενικών αποδόσεων, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι “οι αποδόσεις ίσως κινούνται ανοδικά και πτωτικά σε κάποιο βαθμό, εξαρτώμενες κυρίως από τις εξελίξεις στην οικονομική δραστηριότητα και τις τιμές”.
Συνολικά το ανακοινωθέν της BoJ επικεντρώθηκε σε πιο επιθετικές προσπάθειες επίτευξης του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό, ένας στόχος που δεν έχει αλλάξει παρά τα πέντε χρόνια προσπαθειών.
Η κεντρική τράπεζα επαναδιατύπωσε ότι θέλει να πετύχει το στόχο του 2% για τον πληθωρισμό το συντομότερο δυνατό.
Ακόμη τόνισε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα κατά 80 τρισ. γεν (720 δισ. δολάρια) ετησίως, αν και ο πραγματικός ρυθμός των αγορών κρατικών ομολόγων μειώθηκε στα 43 τρις. γεν στην πιο πρόσφατη 12μηνη περίοδο.
Στην τριμηνιαία οικονομική εκτίμηση, το δ.σ. της κεντρικής τράπεζας περιέκοψε τις εκτιμήσεις για τον δομικό πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι δεν θα πετύχει τον στόχο του 2% μέχρι το Μάρτιο του 2021.
Για τη χρήση μέχρι το Μάρτιο 2019 αναμένει ο δομικός πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 1,1% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 1,3%.
Επίσης ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,5% για τη χρήση μέχρι το Μάρτιο του 2020 και στο 1,6% για το επόμενο έτος. Η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για 1,8% και για τα δύο χρόνια.