Μερίσματα ύψους 875 εκατ. ευρώ για τα κέρδη του 2023 σχεδιάζουν να διανείμουν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 25% της κερδοφορίας του 2023. Η περσινή χρονιά αποτέλεσε βάση επαναφοράς προς την κανονικότητα, και εύλογα, καθώς ο SSM αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» στις αρχές Ιουνίου, με τις Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank να καταγράφουν κέρδη 3,645 δισ. το 2023. 

Από τη χρήση του 2024 και μετά, η διανομή εσόδων/κερδών θα υπερβαίνει κατά πολύ το 1 δισ. ευρώ, καθώς η κερδοφορία εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά και τα προς διάθεση ποσοστά θα είναι πιο «απελευθερωμένα». 

Τα μηνύματα για τη σταθεροποίηση της μερισματικής πολιτικής και τον στόχο μεγαλύτερης απόδοσης για το μέρισμα χρήσης 2024 (που θα διανεμηθεί το 2025) είναι ενθαρρυντικά. Άλλωστε οι ίδιοι τραπεζίτες κατέστησαν σαφές –κυρίως προς τους διαχειριστές ξένων funds– πως η φετινή χρονιά, που εγκαινιάζει την επάνοδο στην επιβράβευση των μετόχων, θα είναι μόνο η αρχή. 

Από το συμβολικό μέρισμα του 10% της Πειραιώς, στο 20% της Alpha Bank και στο 30% για την Eurobank και πιθανόν την Εθνική Τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι η Eurobank θα δώσει 342 εκατ. ευρώ, που αναλογούν στο 30% των κερδών της, ύψους 1,140 δισ. ευρώ πέρσι. Η Εθνική, λαμβάνοντας τη σκυτάλη του δεύτερου συνολικά υψηλότερου μερίσματος, θα μπορούσε να διανείμει 331,8 εκατ. ευρώ αν τελικά δώσει το 30% των κερδών του 2023 (που ήταν 1,106 δισ. ευρώ). Η Alpha Bank θα δώσει 122 εκατ. ευρώ για τα 611 εκατ. ευρώ κέρδη, και μάλιστα με δύο τρόπους (50% με μετρητά σαν μέρισμα και 50% με πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών). Η Πειραιώς, τέλος, θα διανείμει 80 εκατ. ευρώ από τα 788 εκατ. ευρώ των περσινών κερδών. 

Από την επόμενη χρήση, μέτοχοι/επενδυτές των τραπεζών θα έχουν λαμβάνειν μέρισμα υψηλότερο του 30%, που φαίνεται να είναι το πλαφόν για τα κέρδη του 2023. Μέρισμα που θα φθάσει το 40% για το 2024 και το 50% για το 2025, σύμφωνα με τον Φωκίωνα Καραβία, προς τους αναλυτές, θέση του διευθύνοντος συμβούλου που βρίσκει σύμφωνους προς αυτήν την κατεύθυνση τους ομόλογούς του στις άλλες τρεις τράπεζες. 

«Σκοπεύουμε να διαθέσουμε 1 δισ. ευρώ συνολικά σαν επιβράβευση στους μετόχους μας» είπε ο Βασίλης Ψάλτης της Αlpha Bank, κάνοντας εκτενή αναφορά στα σχέδια του ομίλου για την επόμενη τριετία. Για την περίοδο 2024 και έως το 2026, αναμένεται να διανεμηθεί ποσοστό που θα ανήκει στη ζώνη του 50%. Πρακτικά, σε αναμονή της έγκρισης του SSM και σε συνθήκες που δεν έχουν ξαναβρεθεί στη διαδρομή τους (ουδέποτε κατά το παρελθόν υπέβαλαν αίτημα στη Φραγκφούρτη, αρκούσε το “ok” της ετήσιας γενικής συνέλευσης μετόχων), οι διοικήσεις των τραπεζών κράτησαν χαμηλούς τόνους, ακολουθώντας τη «γραμμή» της Κλαούντια Μπουχ.

ΑΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK