Και όμως δεν το εκτιμά κάποιος Ελληνας οικονομολόγος ή κάποιο Μέσο της χώρας μας (ενθυμούμενο το bullying των Focus, Bild e.t.c) αλλά ο Wolfgang Munchau.
    Σύμφωνα με τον 62ετή έγκυρο- πέρα από κάθε αμφισβήτηση- αναλυτή την κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ εύκολα ( ! ) η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία που αυτή την περίοδο “παλεύει” να περάσει στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης και της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η χρηματοπιστωτική της έκθεση είναι τεράστια.
     Τι εκτιμά ο διαπρεπής (Financial Times)- επί λέξει-
  • “…γρήγορα γίνεται σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με μία μάλλον ασυνήθιστη χρηματοπιστωτική κρίση, όταν διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας δηλώνει ικανοποιημένος, που η χώρα του δεν είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην Ελβετία…”.
     Σε μία περίοδο υψηλών επιτοκίων, ακριβότερου κόστους χρήματος με αμφίβολη την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της ΕΚΤ η έκθεση ενός τόσο νευραλγικού κλάδου εντάσεως κεφαλαίου (σ.σ. όπως η αυτοκινητοβιομηχανία) συνδυαστικά με διασύνδεση “τοξικών” χαρτοφυλακίων τραπεζών όπως η Deutsche Bank (με έκθεση στην Credit Suisse) συνιστούν μείζον πρόβλημα, που ευχής έργον είναι να μην υποχρεωθεί να διαχειριστεί το Βερολίνο.