To 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης, είναι το θεσμικό φόρουμ της αγοράς επαγγελματικής διαχείρισης συλλογικών επενδύσεων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Κύριος σκοπός του είναι να αναδείξει τον ρόλο και τα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής επενδυτικής διαχείρισης, να αναδείξει την αναγκαιότητα και τη συμβολή της επαγγελματικής διαχείρισης στο εκάστοτε εγχώριο οικονομικό και ασφαλιστικό γίγνεσθαι, να επισημάνει τις προκλήσεις και τις αναπτυξιακές διαστάσεις για τις εταιρείες μέλη της Ένωσης, να παρουσιάσει τις διεθνείς εξελίξεις και πρακτικές στα πεδία του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και επενδυτικής διαχείρισης και να αναβαθμίσει τον ρόλο της Ένωσης ως αξιόπιστου θεσμικού συμβούλου της αγοράς.

Το 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης #famc22 διοργανώθηκε στις 22 & 23 Ιουνίου 2022 από την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.), σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το περιοδικό ΧΡΗΜΑ και το εβδομαδιαίο newsletter ΧΡΗΜΑ Week.

Καθόλη την διάρκεια του διημέρου ακούστηκαν και παρατέθηκαν χρήσιμες πληροφορίες γύρω από τον κλάδο.

Το τελευταίο πάνελ του συνεδρίου αφορούσε στα συμπεράσματα της συνολικής συζήτησης. Αυτό το συντόνισε ο κ. Κρις Αίσωπος, Πρόεδρος, Ελληνική Ένωση Διαχειριστών Συλλογικών Επενδύσεων και Περιουσίας (ΕΘΕ), Διευθύνων Σύμβουλος, ALPHA TRUST και συμμετέχοντες ήταν οι κ.κ. Παναγιώτης Αντωνόπουλος
Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., Αριστοτέλης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος, Prodea Investments, Ηρακλής Μπαμπλέκος Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, Θεοφάνης Μυλωνάς Πρόεδρος του ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ – Αντιπρόεδρος Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ) και ο Ευστράτιος Σαραντινός, Διευθύνων Σύμβουλος, Εθνική Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Παναγιώτης Αντωνόπουλος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ.

Το μικρό μέγεθος της χώρας έχει καλά και αρνητικά στοιχεία. Το θετικό είναι ότι σου δίνει πολύ καλύτερο visibility στις διαδικασίες, να στήσεις control points. Ασχολούμαστε όμως με ένα παγκόσμιο προϊόν, για το οποίο η πρόσβαση είναι άμεση. Παρότι είμαστε “μικροί” με την τεχνολογία έχουμε βοηθηθεί και έχουμε γρήγορη πρόσβαση σε σχέση με περασμένες δεκαετίες. Επενδύουμε στα global χαρτοφυλάκια.

Από συγκρίσεις που μπορεί οποιοδήποτε να κάνει, μπορεί να συμπεράνει ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε σε κάτι από το εξωτερικό. Ως Alpha ΑΕΔΑΚ βρισκόμαστε στην κορυφή της λίστας σε σχέση με τα παγκόσμια προϊόντα. Οι συνθήκες μας έχουν βοηθήσει και έχουμε καλό human capital που πρέπει να “κουμπώσει” με την τεχνολογία, και να προσαρμοστούν στις ανάγκες, συνδυάζοντας πάντα την καλή οργάνωση.

Η ανάπτυξη των ΤΕΑ δημιουργεί διείσδυση σε συνεχή ροή αποταμίευσης και επένδυσης. Βοηθά στο να ξεφύγουμε από αντιλήψεις ότι τα αμοιβαία κεφάλαια είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα κτλ. Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι όταν ιδιώτης επενδύσει μόνος του έχει καλύτερες προοπτικές και αποτελέσματα.

 

Αριστοτέλης Καρυτινός Διευθύνων Σύμβουλος, Prodea Investments

Το θέμα του πληθωρισμού το ζούμε και πάλι μετά από πολλά χρόνια. Έχουμε περάσει τέτοιους κύκλους στο παρελθόν, απλά το είχαμε ξεχάσει. Η αναπροσαρμογή ενοικίων συμβαίνει ήδη. Στην δική μας περίπτωση, επίσης συμβαίνει. Υπάρχουν συζητήσεις για το ύψος τους, βάσει των επιπέδων του πληθωρισμού, πράγματι τα ακίνητα έχουν τον χαρακτήρα του hedging απέναντι στον πληθωρισμό. Το τι θα γίνει με τις τιμές, μάλλον είναι κάτι πιο δύσκολο να απαντηθεί. Η αναπροσαρμογή ενοικίων οδήγησε σε αύξηση των αποτιμήσεων, το θέμα είναι αν θα ανέβουν τα yields λόγω των επιτοκίων. Έχουμε ακραίες συνθήκες όπως ο πόλεμος, ένα εξωγενές σοκ και κανείς δεν ξέρει τις επιπτώσεις και σε βάθος χρόνου. Οι επενδυτές καθορίζουν την προσφορά και τη ζήτηση. Πρέπει να δούμε που θα ισορροπήσει η αγορά. Η Ελλάδα έχει ιδιορρυθμίες που είναι δομικές, παραδοσιακές. Στα ακίνητα είχαμε πάντα μεγαλύτερη ζήτηση από την προσφορά. Στο εμπορικό κομμάτι είχαμε πρόβλημα στο να παράξουμε προϊόν. Αυτό δείχνει ότι η αγορά είναι σε διαρκή ανισορροπία. Όταν παραμένει η προσφορά χαμηλότερη από την ζήτηση πάντα υπάρχει πρόβλημα. Θα πρέπει να περιμένουμε πως θα αντιδράσουν οι παίκτες και η συνολική αγορά.

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία τεκτονική αλλαγή στο κομμάτι του real estate, έχει αλλάξει η ποιότητα του προϊόντος, όπως τα πράσινα κτήρια και το στοκ παγκοσμίως είναι πολύ μικρό, όπως και στην Ελλάδα. Πρόκειται για το μέλλον στην κατασκευή. Τελείως νέο προϊόν. 

 


Ηρακλής Μπαμπλέκος Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ

H Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο ποσοστό ιδιοκτησίας ακινήτων. Για να αναπτύξεις κάτι πρέπει ο κόσμος να το γνωρίσει. Ο Έλληνας έχει στρεβλή εικόνα. Έχουμε δημιουργήσει αρκετό υλικό και μαζί με το δίκτυο διανομής το φέρνουμε σε επικοινωνία με τον πελάτη. Πάνω σε αυτό διοργανώνουμε τακτικές συναντήσεις, ενημερώσεις και εκπαίδευση. Το προϊόν πρέπει να είναι ξεκάθαρο, διαφανές, επικοινωνήσιμο. Και σε αυτό έχουμε προχωρήσει αρκετά ως τρ.Πειραιώς και έχουμε κάνει ένα βήμα μπροστά, κατεβάζοντας μία ταχύτητα την επαγγελματική διαχείριση ώστε να είναι προσβάσιμη στον απλό πελάτη μας και να κατανοήσει τι προσφέρει η διαχείριση, ποιες είναι οι δικές του ανάγκες. Σαν Πειραιώς έχουμε κάνει επανεκκίνηση με εμπλουτισμό του ανθρώπινου δυναμικού και επαναξιολόγηση των συστημάτων μας. Χρειάζεσαι την ενέργεια και τις φρέσκιες ιδέες. Η τεχνολογία είναι απαραίτητη και όσο γίνεται προσβάσιμη και εξοικειώνεται ο κόσμος είναι απαραίτητο συστατικό να πάμε μπροστά.

Η ουσία είναι ότι είμαστε σε αγορές όπου τα κόστη είναι ίδια. Ο τρόπος που επικοινωνείται η πληροφορία είναι κοινός. Οι Έλληνες διαχειριστές τα τελευταία 10 χρόνια αντιμετώπισαν τα challenges και είναι αρκετά πιο έμπειροι και πιο υποψιασμένοι. 

Για τα ΤΕΑ δεν έχω αμφιβολία ότι θα έχουμε καλές εξελίξεις. Είναι εδώ για να μείνουν και να ανθίσουν.


Θεοφάνης Μυλωνάς Πρόεδρος του ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ – Αντιπρόεδρος Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ)

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ο στόχος είναι σωστός, αλλά θα πρέπει να δούμε το χρονοδιάγραμμα για το ESG. Ο πόλεμος η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός έχουν φέρει πράγματα σε αμφισβήτηση και ο τρόπος εφαρμογής του ESG πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Έχουμε αναλάβει μεγάλος μέρος των ευθυνών να πιέσουμε την αγορά και βρισκόμαστε σε μία στιγμή που τα πράγματα είναι δύσκολα. Το ESG μας αφορά όλους, αλλά πρέπει να δούμε πως θα το πετύχουμε ομογενοποίηση των στοιχείων, εκεί έχουμε αποκλίσεις, όποτε η γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται παραπάνω χρόνος.

Για τα ΤΕΑ ανέφερε: Είμαστε στην αρχή μιας σημαντικής εξέλιξης. Είναι σημαντικό να μεγαλώσει ο θεσμός. Σκοπός είναι να περάσουμε στην επένδυση. Οι Έλληνες διαχειριστές είναι σε επίπεδο διεθνές από τους καλύτερους και το έργο που επιτελούμε στα ΤΕΑ είναι σημαντικός. Η ποιότητα διαχείρισης και το κόστος χρέωσης σημαίνουν εθνικό καθήκον. Πρέπει να μεγαλώσει ο θεσμός και το βλέπω αισιόδοξα.

Ευστράτιος Σαραντινός, Διευθύνων Σύμβουλος, Εθνική Asset Management ΑΕΔΑΚ

Για να υπάρξει αλλαγή στη σκέψη και τον τρόπο που επενδύει ο Έλληνας (μέχρι τώρα επενδύει σε ακίνητα και καταθέσεις), θα πρέπει να υπάρξει μια εξωγενής βοήθεια από το κομμάτι των επικουρικών συντάξεων, όπου αυτές συνδέονται με τους μισθούς των εργαζόμενων και ο κάθε ένας έχει συμφέρον να παρακολουθεί την αγορά, να ενημερώνεται, και να βλέπει ποια θα είναι η σύνταξή του. Η αγορά δεν είναι τπτ άλλο παρά συχνότητες που αλληλεπιδρούν. Και εφόσον κατανοήσει κάποιος ότι μπορεί να κάνει πρόβλεψη της αγοράς για το μέλλον. Οι νέοι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής και της πραγματικότητας. 

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να παρουσιάσει ξεχωριστές στοχευμένες λύσεις για τον κάθε επενδυτή. 

Το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων στο εξωτερικό είναι 21% και στην Ελλάδα χαμηλότερο του 1%. 

Πρέπει να υπάρχει ένας εποπτικός φορέας, να υπάρχουν πολυεργοδοτικά ταμεία. Να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές και εργοδότες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Β. Κλέτσας: Γιατί συρρικνώθηκε ο κλάδος των ΑΕΕΧ στο ΧΑ, ποια είναι τα βήματα για την ανάκαμψη

famc22, PANEL V: Τραπεζικά Δίκτυα, Επενδύσεις σε Αμοιβαία Κεφάλαια

Μ. Βερέμης, Upstream: Στην Ελλάδα υπάρχουν 5 εταιρείες «μονόκεροι», με κεφαλαιοποίηση περί του 1 δισ.

Θ. Μυλωνάς: Γιατί το Retail να επενδύει σε Αμοιβαία Κεφάλαια

Θ. Μυλωνάς: Γιατί το Retail να επενδύει σε Αμοιβαία Κεφάλαια

Κορυφαία στελέχη της αγοράς αναλύουν τα δεδομένα για τις επενδύσεις και τον κομβικό ρόλο των ΑΕΕΑΠ