To 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης, είναι το θεσμικό φόρουμ της αγοράς επαγγελματικής διαχείρισης συλλογικών επενδύσεων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Κύριος σκοπός του είναι να αναδείξει τον ρόλο και τα πλεονεκτήματα της επαγγελματικής επενδυτικής διαχείρισης, να αναδείξει την αναγκαιότητα και τη συμβολή της επαγγελματικής διαχείρισης στο εκάστοτε εγχώριο οικονομικό και ασφαλιστικό γίγνεσθαι, να επισημάνει τις προκλήσεις και τις αναπτυξιακές διαστάσεις για τις εταιρείες μέλη της Ένωσης, να παρουσιάσει τις διεθνείς εξελίξεις και πρακτικές στα πεδία του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και επενδυτικής διαχείρισης και να αναβαθμίσει τον ρόλο της Ένωσης ως αξιόπιστου θεσμικού συμβούλου της αγοράς.

Συντονιστής στο πάνελ ο κ. Δημήτρης Δελεβέγκος, δημοσιογράφος Καθημερινή, Moneyreview

Το 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης #famc22 διοργανώνεται στις 22 & 23 Ιουνίου 2022 από την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.), σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το περιοδικό ΧΡΗΜΑ και το εβδομαδιαίο newsletter ΧΡΗΜΑ Week.

Στο Panel ΙV: «Η ΑΕΕΑΠ μοχλός ανάπτυξης και επενδυτική επιλογή», η κα Αναστασία Στάμου, Αντιπρόεδρος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη και ουσιαστική επίδραση του ESG στον κλάδο. «Είμαστε σε μία χώρα που έχει συνδέσει την επένδυση με το ακίνητο και δεν νοείται να μην γνωρίζει ο μέσος Έλληνας για τις ΑΕΕΑΠ. Ο ρόλος μας είναι πολύ ουσιαστικός για μια συνεχή προσπάθεια εμπέδωσης και εμπιστοσύνης. Όλο το οικοσύστημα πρέπει να εκπαιδευτεί. Και να παρεμβαίνουμε διορθωτικά ή όπου χρειάζεται κατεύθυνση», τόνισε.

Η κα Άννα Αποστολίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, BriQ Properties ΑΕΕΑΠ, παρουσίασε ανάλυση για τις επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ, αναφέροντας ότι οι συνολικές επενδύσεις ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ, από τα οποία το 40% αφορά σε καταστήματα. Το 2021 επένδυσαν 121 εκατ. ευρώ, με σημαντικές επενδύσεις σε logistics λόγω ζήτησης. Σε logistics, γραφεία και ξενοδοχεία, επικεντρώνονται όπως αναφέρθηκε, οι επενδύσεις της Briq. Αυτή τη στιγμή το κύριο κομμάτι του χαρτοφυλακίου της είναι τα logistics. Από τον Ιούνιο του 2020 αγόρασαν σταδιακά οικόπεδα στον Ασπρόπυργο, έχοντας αποφασίσει ότι ο κλάδος αυτός αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο growth για την ελληνική οικονομία. Σήμερα διαθέτουν 103 στρέμματα στον Ασπρόπυργο για ανάπτυξη logistics park. Παράλληλα η κα Αποστολίδου ανέφερε ότι υπάρχει τεράστιοstock και ευκαιρίες στα ξενοδοχεία.

Ο κ. Παναγιώτης Καπετανάκος, Διευθύνων Σύμβουλος, Noval Property, ανέφερε ότι οι ΑΕΕΑΠ έχουν φέρει νέες κατηγορίες ακινήτων, αλλά και νέες πηγές χρηματοδότησης. «Το μίγμα δραστηριοποίησης εξαρτάται από την στρατηγική. Εμείς έχουμε επικεντρωθεί στα πράσινα γραφεία, τα υβριδικά εμπορικά κέντρα, στις αστικές αναπλάσεις». Όπως ανέφερε, δίνουν μεγάλο βάρος στα πράσινα κτίρια, καθώς αυτό είναι το μέλλον. Εκτός από τα νέα κτίρια, επικεντρώνονται και στην  ανακατασκευή παλαιών κτιρίων. Σχετικά με το ακίνητο της πρώην Κodak στο Μαρούσι ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα τοπόσημο, ένα πράσινο συγκρότημα γραφείων. Πάνω απο το 20% του χαρτοφυλακίου της Noval είναι πράσινα κτιρια. Αναφέρθηκε επίσης ότι τις επόμενες μέρες, η εταιρεία θα δημοσιεύσει την πρώτη έκθεση βιωσιμότητας.

Ο κ. Κώστας Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος, PREMIA Α.Ε.Ε.Α.Π., σημείωσε ότι στο real estate στην Ελλάδα είμαστε νεοφώτιστοι. Τόνισε ότι «οι ΑΕΕΑΠ είναι το καταλληλότερο επενδυτικό εργαείο για να επενδύσει κάποιος έμμεσα στο real estate. Οι ΑΕΕΑΠ φτιάχτηκαν στην Αμερική και είναι 3 σε 1. Επενδύσεις, μετοχή, ομόλογο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα καλές εταιρείες. Χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού για την λειτουργία των ΑΕΕΑΠ». Ο ίδιος ανέφερε ότι πρόκειται να ανακοινώσουν και άλλη επένδυση στα logistics, αλλά και νέες επενδύσεις σε εναλλακτικούς τομείς, όπως σε κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα. Επεσήμανε τέλος ότι κανένας μισθωτής δεν υπερβαίνει το 15% του χαρτοφυλακίου της εταιρείας.

Η κα Θηρεσία Μεσσάρη, CFO/ COO, Prodea Investment, ανέφερε ότι είναι μονόδρομος οι πράσινες αναπτύξεις, καθώς τα κτίρια εκπέμπουν το 40% των συνολικών εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. «Υπάρχει πρόγραμμα στη χώρα, ώστε το ενεργειακό απόθεμα να μειωθεί κατά 12%-15%. Τα κτίρια αυτά βοηθάνε πολύ στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Η ενεργειακή αναβάθμιση των υπάρχοντων κτιρίων είναι μονόδρομος. Οι χρήστες ζητούν τέτοια κτίρια. Όλο και περισσότεροι ζητούν πιστοποιημένα κτίρια, γιατί εκτός των άλλων συμβάλλουν και στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας. Ο κλάδος μας είναι ο τέλειος φορέας για την κτιριακή αναβάθμιση και την προσέλκυση επενδύσεων. Απόδειξη για το πόσο καλά μπορούν να πάνε τα βιοκλιματικά κτίρια είναι το element στο Μαρούσι», επεσήμανε.

Πάνω από 200 χιλ. τετρ. είναι τα νέα πρότζεκτς της Prodea και πάνω από 400 εκατ. το κόστος. Ανέφερε επίσης ότι το ακίνητο στην Συγγρού 44 θα αλλάξει την όψη του δρόμου, ενώ ανακοίνωσε ότι έχουν υπογράψει 5 νέα πρότζεκτ στον οικιστικό χώρο, που θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

Ο κ. Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Ομίλου Fourlis, Πρόεδρος  TradeEstatesAEEAΠ, ανέφερε ότι σε όλες τις αναπτυγμένες αγορές το 90% των ΑΕΕΑΠ εξειδικεύονται σε 2 κλάδους κατά μέσο όρο η καθεμία. «Εμείς έχουμε επιλέξει τον δρόμο της εξειδίκευσης, με μεγάλα καταστήματα σε εμπορικά πάρκα και logistics», σημείωσε. Τα πλεονεκτήματα της εξειδίκευσης, όπως επεσήμανε είναι:

1.     Απόκτηση know how σε βάθος.

2.     Στενή σχέση με τους πελάτες. Μακροπρόθεσμες σχέσεις one stop shop για μια αλυσίδα που θέλει να ερθει στην Ελλάδα

3. Αποτελεσματικότερη διαχείριση του κόστους. Πολλές συνέργιες όταν εξειδικεύεσαι στο κομμάτι αυτό.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι ΑΕΕΑΠ δεν είναι το καταλληλότερο όχημα για ανάπτυξη. Όμως σε μια χώρα όπως τη δική μας που δεν υπάρχουν πολλά σύγχρονα κτίρια, αναγκαστικά θα γίνει και development. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις επενδύσεις που υλοποιεί αυτή τη στιγμή ο όμιλος σε retail parks σε Κρήτη, Πάτρα, Σπάτα, Ελληνικό και περιφέρεια.

Δήλωσε παράλληλα αισιόδοξος ότι στο πρώτο 3μηνο του 2023 θα κατφέρει η εταρεία να εισαχθεί στο ΧΑ, ενώ στάθηκε στον στόχο για την διασπορά ρίσκου για τους επενδυτές, αναφέροντας ότι «στόχος μας είναι να αποκτήσουμε πάρα πολλά ακίνητα διαφορετικών ενοικιαστών, ώστε η βαρύτητα των ακινήτων της Ιkea τα επόμενα χρόνια να μειωθεί σημαντικά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here