Μηδένα προ του τέλους…και να που αίφνης αναθερμαίνονται τα σχέδια για το project του East Med.

Ναι, ο λόγος για τον “Φαραωνικό” όπως είχε χαρακτηριστεί αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατ. Μεσογείου προς Ελλάδα-Ευρώπη.

Πλέον, οι ισορροπίες έχουν αλλάξει άρδην υπό την πίεση όσων διαδραματίζονται στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα σε διάσκεψη με θέμα South East Europe& East Med (που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ρόμπερτ “Μπομπ” Μενέντεζ) οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Chevron και Edison τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της επαν-εξέτασης αυτού του γιγαντιαίου επενδυτικού προγράμματος.
Το ενδιαφέρον της ημερίδας; η παρουσία του Αμερικανού υφυπουργού Ενέργειας, Andrew Lite, ο οποίος μάλιστα συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, πως πράγματι ήρθε η ώρα να ξαναδούν τον συγκεκριμένο αγωγό, με τα νέα δεδομένα.
Αξίζει στο σημείο αυτό να θυμίσουμε πως είχε περιγράψει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την υπόθεση East Med σε μια πρόσφατη συνέντευξη του.

Αναφερόμενος στον αγωγό EastΜed ανέφερε ότι είναι….

  • ” …ένα από τα αρκετά έργα τα οποία συζητούνται αυτή την εποχή προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.
  • Περιβάλλεται από ένα διακρατικό κέλυφος, πλην όμως είναι ένα επιχειρηματικό έργο και τελικά η αγορά η ίδια θα κρίνει αν το έργο αυτό μπορεί να είναι βιώσιμο.
  • Θέλω να θυμίσω ότι ταυτόχρονα με τη συζήτηση για τον EastMed προχωρούν πολύ σημαντικές συζητήσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα.
  • Αυτό είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να ξεκινήσει άμεσα.
  • Θέλω να θυμίσω ότι ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου στόλου των LNG πλοίων είναι ελληνόκτητος, άρα υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον από αυτής της πλευράς”