Το ΑΕΠ της Ελλάδας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6,7% το 2021 και λίγο κάτω από 5% το 2022, πριν περιοριστούν οι ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης το 2023, αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για τις προοπτικές των κρατών μελών του.
Για τον πληθωρισμό, η αντίστοιχη πρόβλεψη είναι 0,4% το 2021 και 3,1% για το 2022.
Η έκθεση αναφέρει ότι καθώς τα μέτρα περιορισμού χαλάρωσαν τον Απρίλιο του 2021, η οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε, υποστηριζόμενη από μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.
Η κρατική στήριξη και οι επενδύσεις θα συμβάλουν περαιτέρω στην ανάκαμψη της απασχόλησης και της κατανάλωσης. Τα υψηλά επίπεδα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας πιθανότατα θα περιορίσουν την άνοδο του πληθωρισμού.
Ωστόσο, η επιδείνωση της κατάστασης στο μέτωπο της υγείας με τον κορωνοϊό και οι καθυστερήσεις των επενδύσεων θα έβαζαν σε κίνδυνο την προβλεπόμενη ανάκαμψη, αναφέρει η έκθεση.
Αν και η κατάσταση των τραπεζών βελτιώθηκε καθώς εκκαθάρισαν το 38% των μη εξυπηρετούμενων δανείων Μάρτιο-Ιούνιο 2021, μειώνοντας το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 20,3%, τα νέα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα επιβραδύνθηκαν.
Τρεις οργανισμοί αναβάθμισαν την αξιολόγησή τους για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ώστε να είναι κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.
Ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού ανήλθε στο 3,4% τον Οκτώβριο, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας, ενώ ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε μόνο στο 0,2%. Προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 0,4% το 2021 και 3,1% το 2022.
Οι προσδοκίες για μελλοντικές αυξήσεις τιμών αυξάνονται και από τα μέσα του 2021 είναι πάνω από τους μέσους όρους των τελευταίων ετών στη μεταποίηση, στις κατασκευές και στο λιανικό εμπόριο, σημειώνει η έκθεση.
Τα ποσοστά νέων μολύνσεων και θανάτων από Covid-19 ήταν πάνω από τις περισσότερες άλλες χώρες του ΟΟΣΑ από τον Ιούλιο του 2021, αντανακλώντας την καθυστέρηση στα ποσοστά εμβολιασμού, με το 61,5% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως έως τον Οκτώβριο του 2021.
Η εξελισσόμενη δημοσιονομική στήριξη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ανάκαμψης ενόψει των συνεχιζόμενων αντίξοων ανέμων και της αβεβαιότητας, εκτιμά ο ΟΟΣΑ. Οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να ενισχυθούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Αυτό, μαζί με ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, θα συμβάλει στη δημοσιονομική βιωσιμότητα.