Το ΑΕΠ της Ελλάδας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6,7% το 2021 και λίγο κάτω από 5% το 2022, πριν περιοριστούν οι ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης το 2023, αναφέρει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για τις προοπτικές των κρατών μελών του.

Για τον πληθωρισμό, η αντίστοιχη πρόβλεψη είναι  0,4% το 2021 και 3,1% για το 2022.

Η έκθεση αναφέρει ότι καθώς τα μέτρα περιορισμού χαλάρωσαν τον Απρίλιο του 2021, η οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε, υποστηριζόμενη από μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Η κρατική στήριξη και οι επενδύσεις θα συμβάλουν περαιτέρω στην ανάκαμψη της απασχόλησης και της κατανάλωσης. Τα υψηλά επίπεδα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας πιθανότατα θα περιορίσουν την άνοδο του πληθωρισμού.

Ωστόσο, η επιδείνωση της κατάστασης στο μέτωπο της υγείας με τον κορωνοϊό και οι καθυστερήσεις των επενδύσεων θα έβαζαν σε κίνδυνο την προβλεπόμενη ανάκαμψη, αναφέρει η έκθεση.

Αν και η κατάσταση των τραπεζών βελτιώθηκε καθώς εκκαθάρισαν το 38% των μη εξυπηρετούμενων δανείων Μάρτιο-Ιούνιο 2021, μειώνοντας το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 20,3%, τα νέα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα επιβραδύνθηκαν.

Τρεις οργανισμοί αναβάθμισαν την αξιολόγησή τους για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ώστε να είναι κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού ανήλθε στο 3,4% τον Οκτώβριο, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας, ενώ ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε μόνο στο 0,2%. Προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 0,4% το 2021 και 3,1% το 2022.

Οι προσδοκίες για μελλοντικές αυξήσεις τιμών αυξάνονται και από τα μέσα του 2021 είναι πάνω από τους μέσους όρους των τελευταίων ετών στη μεταποίηση, στις κατασκευές και στο λιανικό εμπόριο, σημειώνει η έκθεση.

Τα ποσοστά νέων μολύνσεων και θανάτων από Covid-19 ήταν πάνω από τις περισσότερες άλλες χώρες του ΟΟΣΑ από τον Ιούλιο του 2021, αντανακλώντας την καθυστέρηση στα ποσοστά εμβολιασμού, με το 61,5% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως έως τον Οκτώβριο του 2021.

Η εξελισσόμενη δημοσιονομική στήριξη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ανάκαμψης ενόψει των συνεχιζόμενων αντίξοων ανέμων και της αβεβαιότητας, εκτιμά ο ΟΟΣΑ. Οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να ενισχυθούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Αυτό, μαζί με ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, θα συμβάλει στη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here