Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά ομόλογα και μαζί και οι ελληνικοί τίτλοι με το δεκαετές να ρίχνει την απόδοσή του στο 1,17%-1,18%, όταν πριν δύο ημέρες είχε φθάσει και στο 1,33%-1,35%. Βοήθησαν οι δηλώσεις από την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τα επιτόκια που δεν βλέπει να αυξάνονται.

Σχετικά έγραψε νωρίτερα το banks.com.gr: Λαγκάρντ: Πολύ απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια

Αλλά ο κύριος λόγος είναι ότι μετά από «αγοραστική σιγή» ημερών εμφανίστηκαν και πάλι αγοραστικές εντολές από την ΕΚΤ, καθώς το πρόγραμμα αγορών PEPP είναι ακόμα σε ισχύ, υπάρχει μεγάλο υπόλοιπο (περί τα 400 δις ευρώ μέχρι το Μάρτιο) και η ΕΚΤ είχε «σιγήσει» εμφατικά τελευταία.

Η ΕΚΤ δίνει την εντύπωση ότι άφησε να εκτονωθούν οι πιέσεις για λίγες ημέρες και επανεμφανίστηκε ταυτόχρονα με τις δηλώσεις Λαγκάρντ.

Ανοδικά κινήθηκαν όλοι οι τίτλοι μαζί με το γερμανικό bund και τα γαλλικά ομόλογα και αντίστοιχα υποχώρησαν οι αποδόσεις τους (επιτόκια). Σε αυτό το κλίμα υποχώρησαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων με το δεκαετές να πέφτει στο 1,046%, το πορτογαλικό δεκαετές στο 0,421% στο 0,47% το δεκαετές της Κύπρου και το ισπανικό στο 0,520%.

Η ΕΚΤ έχει άσους στο μανίκι της και όσο κι αν έχει στριμωχτεί από τον πληθωρισμό. Συνήθως καλά πληροφορημένοι αναλυτές περιμένουν τον διπλασιασμό του βασικού προγράμματος αγορών μετά την κατάργηση του PEPP ένταξη της Ελλάδας έστω και υπό όρους και ευέλικτες πολιτικές για όλους, για τις οποίες άλλωστε έχει μιλήσει η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά δεν έχει εξειδικεύσει.

Νίκος Κωτσικόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ