Ένας πίνακας ανεκτίμητης – από ιστορικής πλευράς – αξίας που επί 40 έτη βρισκόταν “ξεχασμένος” σε κάποια αποθήκη βγαίνει σε δημοπρασία σύντομα στο Phillips New York με τιμή εκκίνησης περίπου 1,5 έως 2 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για το τοπίο, The Moat, Breccles, που ζωγράφισε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1921 και παρέμεινε στη συλλογή του για 40 χρόνια. «Δεν ήθελε να τα πουλήσει», ανέφερε ο Jean-Paul Engelen, αναπληρωτής πρόεδρος του Phillips.

Ο πίνακας έχει μεγάλη ιστορική αξία καθώς από τα χέρια του Βρετανού πολιτικού και στρατιωτικού πέρασε στα χέρια του Έλληνα κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση στα τέλη της δεκαετίας του 1950, και αφού οι δύο άνδρες είχαν αναπτύξει μια ισχυρή φιλία.

Ο Τσόρτσιλ αποφάσισε να τιμήσει τον Ωνάση με ένα τέτοιο δώρο, ενώ ανάλογα είχε κάνει σε μια ομάδα “εκλεκτών” που περιελάμβανε τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον Dwight D. Eisenhower.

«Εάν ο φίλος σου είναι ο Ωνάσης, ένας από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους επιχειρηματίες στον κόσμο, τότε προφανώς θα του δώσεις κάτι που είναι αγαπητό σε εσένα και για το οποίο είσαι περήφανος», ανέφερε ο Engelen, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Ωνάσης συγκινήθηκε με το δώρο και κρέμασε τον πίνακα στο σαλόνι του τότε σούπερ γιότ του στο σαλόνι του σούπερ γιοτ “Χριστίνα”, μαζί με πίνακες των Ελ Γκρέκο, Πίσσαρο, Γκάουιν και Βερμέερ.

Το έργο απεικονίζει ένα βουκολικό καλοκαιρινό τοπίο στο ακίνητο του εξαδέλφου της συζύγου του Breccles Hall, ένα ιστορικό αρχοντικό στο Νόρφολκ. Ο πίνακας εθεάθη τελευταία φορά μέσω κάμερας στο σαλόνι του γιοτ, στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ που είχε γυριστεί το 1964, “The Other World of Winston Churchill”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ