Πολλά και σημαντικά είναι τα στοιχεία που καλείται να αποκομίσει η Ελλάδα από την εμπειρία των χωρών του εξωτερικού όπου ο τομέας της Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι εμφανώς πιο ανεπτυγμένος.
Κατά το PANEL 2 του Συνεδρίου καταγράφηκε η διεθνής εμπειρία, οι βέλτιστες πρακτικές και οι λειτουργία των ΤΕΑ, με τους ομιλητές να αναλύουν το νέο θεσμικό πλαίσιο της IORP II σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Fausto Parente, Executive Director της EIOPA ανέδειξε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τελευταία οδηγία στον κλάδο της Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Την ίδια ώρα – και με δεδομένο το περιβάλλον χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων στις διεθνείς αγορές – ανέδειξε τον τρόπο που προχωρούν σε επενδύσεις τα ΤΕΑ, υποστηρίζοντας επίσης πως μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην μετά COVID εποχή στις προσπάθειες ανάτασης των οικονομιών.
Τον ρόλο που διαδραματίζει σε όλα αυτά περιέγραψε από την πλευρά του ο κ. Philip Neyt, πρόεδρος της European Association of Paritarian Institutions (AEIP). Όπως εξήγησε, η AEIP έχει ως κύριο σκοπό την προάσπιση και εκπροσώπηση παρόχων κοινωνικής ασφάλισης σε διάφορα κράτη μέλη τη ΕΕ, τα οποία έχουν ιδρυθεί και διευθύνονται από κοινού από εργοδότες και εργαζομένους σε ισότιμη βάση.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στις τρέχουσες συνθήκες στον τομέα της εργασίας και το τι συνέπειες μπορεί να έχει και στην επαγγελματική ασφάλιση, δεδομένου των επιπτώσεων της πανδημίας και των νέων τεχνολογιών (digital nomads)
Ανέδειξε επίσης βέλτιστες πρακτικές από την αγορά του Βελγίου η οποία διαθέτει ένα ευέλικτο κανονιστικό πλαίσιο και μια αγορά στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλισης που συγκεντρώνει assets $40,2 δις ήτοι το 7,5% του ΑΕΠ της χώρας.
Περί τα 380 συνταξιοδοτικά ταμεία έχει η Ιταλία όπως τόνισε ο Dr. Christos Louvaris Fasois, Policy Advisor on Pension & Financial Affairs, AEIP αναλύοντας τα στοιχεία και την διαφορετικότητα στο θεσμικό πλαίσιο της γειτονικής χώρας. Παράλληλα ανέδειξε στοιχεία για την ανθεκτικότητα των ταμείων συναρτήσει της πανδημίας και πρότεινε λύσεις για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων επιπτώσεων.
Αρκετή απόσταση από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους έχουν Ελλάδα και Κύπρος, σύμφωνα με τον Μάριο Γιαννά FIA, Διευθυντής, Cronje & Yiannas Actuaries and Consultants ο οποίος περιέγραψε διαφορές και ομοιότητες αυτών των δυο αγορών. Παράλληλα, ανέλυσε τις παγκόσμιες τάσεις και το διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον γύρω από την επαγγελματική ασφάλιση, ενώ περιέγραψε και την εμπειρία του από τις αγορές Αγγλίας και της Ιρλανδίας.
Για το κατά πόσο έτοιμοι είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι να υιοθετήσουν πρακτικές και να γνωρίσουν τα οφέλη των ΤΕΑ μίλησε ο κ. Ιωάννης Τζανάκος, γ.γ και εκπρόσωπος της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α στην επιτροπή OPSG της EIOPA. Την ίδια ώρα έκανε λόγο για ενδεχόμενες τροποποιήσεις που μπορεί να απαιτούνται στην IORP II στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εποχή μετά την πανδημία.
Τέλος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αγοράς και των ομιλητών βρίσκεται μεταξύ άλλων, και το νέο πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν, το λεγόμενο PEPP: Ο ρόλος του και η συνύπαρξη με όλους τους πυλώνες ασφάλισης και οι εναλλακτικές προτάσεις που προσφέρει στο σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών.