Ορατός, αν και απευκταίος, είναι ένας πιθανός κίνδυνος οι ευρωπαϊκές τράπεζες να αντιμετωπίσουν τσουνάμι μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρει το Bloomberg.

Aν και έμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι τραπεζικό σύστημα μπορεί να αντέξει ένα σοκ 300 δισ. δολαρίων μη εξοφλούμενου χρέους το 2021, αυτό που ανησυχεί είναι ένα μη αναμενόμενο πισωγύρισμα. Ένας νέος γύρος εκτεταμένων lockdown, για παράδειγμα, μπορεί να προσθέσει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο μη εξυπηρετούμενων δανείων στον συνολικό λογαριασμό, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Οι τράπεζες έλαβαν ήδη αρκετές ενέσεις στήριξης, περιλαμβανομένης της άδειας που έδωσε η ΕΚΤ να αξιοποιήσουν κεφαλαιακά μαξιλάρια και μεγαλύτερη ελευθερία ως προς το πώς θα καταγράψουν λογιστικά τα δάνεια που έχουν κρατική εγγύηση. Την ίδια στιγμή οι εποπτικές αρχές απαγόρευσαν τις πληρωμές μετόχων μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Η πιο καθαρή κόκκινη γραμμή θα είναι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Αφότου έριξαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια πριν από μια δεκαετία, οι κυβερνήσεις υποσχέθηκαν ότι οι ιδιώτες επενδυτές θα πλήρωναν στο μέλλον τον λογαριασμό σε μελλοντικές διασώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ