Γράφει ο Βαγγέλης Τσάπας
Το αμερικανικό δολάριο, το οποίο έχει μέχρι στιγμής ξεπεράσει την καταιγίδα του κοροναϊού, έχει ξαφνικά υποστεί απροσδόκητη πίεση – με την κυρίαρχη θέση του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα να φαίνεται επισφαλές.
Ο Τραμπ έχει υπογράψει μια σειρά μέτρων οικονομικής τόνωσης που έχουν σχεδιαστεί για να μετριάσουν το χτύπημα της πανδημίας κοροναϊού στην οικονομία .
Ο Τραμπ και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν ήδη αντλήσει τρισεκατομμύρια δολάρια στο σύστημα , με ακόμη πιο αναμενόμενο τους επόμενους μήνες.
Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Minneapolis Neel Kashkari προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να υποστηριχτούν για πιο ζοφερή ανεργία και οικονομικά νέα προτού τελειώσει η πανδημία του κοροναϊού.
“Το χειρότερο δεν έχει ακόμη έρθει στο μέτωπο της δουλειάς, δυστυχώς”, δήλωσε ο Kashkari στην εκπομπή ABC This Week.
Οι ΗΠΑ έριξαν περισσότερες από 20,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, καθώς η παγκόσμια οικονομία έπεσε στα γόνατά της από την πανδημία του κοροναϊού.
Ωστόσο, η μαζική δράση τόσο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ όσο και του Κογκρέσου, καθώς και άλλων κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο, προκάλεσε φόβους για τον πληθωρισμό και το χρέος εκτός ελέγχου .
“Το COVID-19 είναι ένας μοναδικός ιός που έχει προκαλέσει μια μοναδική πολιτική απάντηση σε παγκόσμιο επίπεδο”, έγραψε ο θρυλικός μακροοικονομικός επενδυτής και ο διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου, Paul Tudor Jones την περασμένη εβδομάδα σε μια επιστολή επενδυτή με τίτλο The Great Monetary Inflation.
“Το βάθος και το μέγεθος της οικονομικής πτώσης πήρε τη σύγχρονη νομισματική θεωρία – ή την άμεση νομισματοποίηση των μαζικών δημοσιονομικών δαπανών – από τη θεωρητική στην πρακτική χωρίς καμία συζήτηση. Έχει συμβεί παγκοσμίως με τόσο μεγάλη ταχύτητα που έμεινε ακόμη και ένας βετεράνος της αγοράς σαν κι εμένα άφωνος.”
Ο Τζόουνς αποκάλυψε επίσης ότι αγοράζει bitcoin ως αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού που βλέπει ως αποτέλεσμα της εκτύπωσης χρημάτων από την κεντρική τράπεζα.
«Η καλύτερη στρατηγική μεγιστοποίησης κέρδους είναι να κατέχεις το γρηγορότερο άλογο», έγραψε ο Τζόουνς, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του hed fund με έδρα το Στάμφορντ, προσθέτοντας, “εάν είμαι αναγκασμένος να προβλέψω, το στοίχημά μου είναι ότι θα είναι bitcoin”
Το Bitcoin, ένα κρυπτονομίσμα με σταθερή προσφορά 21 εκατομμυρίων, ήταν ένα από τα καλύτερα ενεργητικά περιουσιακά στοιχεία από την ευρεία αγορά κοραναϊού τον Μάρτιο , με την τιμή του να υπερδιπλασιάζεται από τα χαμηλά των 4.000 δολαρίων.
Πολλά χρηματιστήρια bitcoin και κρυπτονομισμάτων έχουν αναφέρει αύξηση των αριθμών χρηστών και του όγκου συναλλαγών τους τελευταίους μήνες, καθώς επιδεινώθηκε η οικονομική πτώση της πανδημίας κοροναϊού.
Ο Τζόουνς, ο οποίος είναι τώρα γνωστό ότι έχει διαθέσει τουλάχιστον το 1% των περιουσιακών του στοιχείων στο bitcoin, χαρακτήρισε τα μετρητά ως “σπατάλη περιουσιακών στοιχείων στο χέρι σας” λόγω πληθωρισμού σε συνέντευξη με το CNBC .
Το δολάριο ΗΠΑ αναμένεται να συνεχίσει να κυριαρχεί στις αγορές συναλλάγματος για τουλάχιστον άλλους τρεις μήνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Reuters .
Οι επενδυτές ανέφεραν ότι ο αυξημένος κίνδυνος ως αποτέλεσμα της κρίσης του κοροναϊού τους ώθησε προς το δολάριο.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές νομισμάτων που ρωτήθηκαν από το Reuters προειδοποίησαν ότι η οικονομική και χρηματοπιστωτική αναστάτωση που προκλήθηκε από τον κοραναϊό θα μπορούσε να έχει αποδυναμώσει το δολάριο μακροπρόθεσμα.
“Πρέπει να λάβετε υπόψη ότι τα τελευταία τέσσερα ή πέντε χρόνια, όταν το δολάριο ήταν ισχυρό, το δολάριο ΗΠΑ είχε αρκετά σημαντικό πλεονέκτημα απόδοσης σε σχέση με άλλα μεγάλα νομίσματα και η οικονομία των ΗΠΑ είχε υψηλότερη απόδοση”, δήλωσε ο Lee Hardman, οικονομολόγος νομισμάτων στο MUFG.
“Αλλά πιστεύουμε ότι σε 12 μήνες όταν τα πράγματα επέλθουν στην κανονικότητα, το φυσιολογικό θα είναι διαφορετικό από αυτό που ήταν πριν από 12 μήνες, επειδή αν κοιτάξετε τις αποδόσεις στις ΗΠΑ τώρα, είναι βασικά και στο πάτωμα, και αυτή η απόδοση το διαφορικό έχει εξατμιστεί. ”
Εν τω μεταξύ, οι ψηφιακές πληρωμές εκρήγνυνται κατά τη διάρκεια κλειδώματος του ιού coronavirus .
Η χρήση ψηφιακών πληρωμών, που διευκολύνεται από υπηρεσίες όπως το PayPal και το Square, έχει αυξηθεί εδώ και χρόνια, ακόμη και πριν από την πανδημία του ιού coronavirus. Όμως, ο coronavirus και οι κλειδαριές που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για να επιβραδύνουν την εξάπλωσή του έχουν καταστήσει τις αναδυόμενες τάσεις απαραίτητες για τη νύχτα.
Η PayPal ανέφερε τη μεγαλύτερη μονοήμερη συναλλαγή της την 1η Μαΐου.
«Η αργή άνοδος του ψηφιακού νομίσματος έχει δεχθεί τεράστια ώθηση από την πανδημία», έγραψε ο Γκάρι Κοχ, πρώην σύμβουλος του προέδρου Τραμπ και διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα , στους Financial Times , προσθέτοντας ότι δεν άγγιξε ούτε ένα νόμισμα ούτε τραπεζογραμμάτιο τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, αντ ‘αυτού βασίζεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών και πιστωτικές κάρτες.
Στη Σουηδία, η οποία αντιστέκεται στο κλείδωμα, σχεδόν το 90% των συναλλαγών γίνεται ήδη ψηφιακά μέσω ιδιωτικών εταιρειών πληρωμών.
Η Κίνα βρίσκεται μπροστά από το παιχνίδι όσον αφορά τις ψηφιακές πληρωμές. Πέρυσι, οι Κινέζοι πελάτες πραγματοποίησαν αγορές αξίας περίπου 50 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω κινητής τηλεφωνίας, έως 35 φορές το 2013, σύμφωνα με μια πρόσφατη σε βάθος έκθεση στο The Economist .
Δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας, η Alibaba και η Tencent, έχουν κατασκευάσει «παράλληλα τραπεζικά συστήματα», προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να ελέγξει τη ροή του χρήματος στον αναπτυσσόμενο κόσμο, δήλωσε ο Paco Ybarra της Citigroup στο The Economist.
Η Κίνα θεωρείται επίσης ότι έχει αρχίσει να δοκιμάζει εσωτερικά ένα ψηφιακό γιουάν με τις τέσσερις μεγαλύτερες εμπορικές της τράπεζες και έχει παρατάξει μια σειρά από διεθνείς εταιρικούς εταίρους, όπως η αλυσίδα καφέ Starbucks και ο γίγαντας γρήγορου φαγητού McDonald’s.
Τα ψηφιακά νομίσματα αναμένεται να λειτουργούν όπως τα κανονικά νομίσματα και τα χαρτονομίσματα που εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά υπάρχουν εντελώς διαδικτυακά. Αντί να εκτυπώνουν ή να κόβουν νόμισμα, οι κεντρικές τράπεζες θα εκδίδουν ψηφιακά δολάρια μέσω διαδικτυακών λογαριασμών – επιτρέποντας τόσο διαδικτυακές όσο και προσωπικές πληρωμές και διευκόλυνση της ροής του διεθνούς εμπορίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η δοκιμαστική σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα ξεθωριάζει. Και μια σκληρή γραμμή ενάντια στην Κίνα φαίνεται να έχει διμερή υποστήριξη.
Πάνω από το 50% των Αμερικανών έχουν αρνητική άποψη για την Κίνα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center .
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η σιγά σιγά δυσαρέσκεια μπορεί να κλιμακωθεί, ενδεχομένως ενισχυμένη από μια δυσάρεστη εκλογική περίοδο.
«Λες και οι οικονομίες και οι αγορές δεν είχαν ήδη γεμίσει τα χέρια τους, οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας αναζωπυρώθηκαν», δήλωσε ο Frédérique Carrier, επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής της RBC Wealth Management.
“Ενώ είναι απίθανο να εξαπολυθεί ένας νέος, πλήρης εμπορικός πόλεμος, οι δύο αντίπαλοι είναι πιθανό να κλειδώσουν τα κέρατα τους επόμενους μήνες”
Αλλά ενώ οι ΗΠΑ παλεύουν με τον κοροναϊό, η Κίνα επιστρέφει στη δουλειά.
“Τα δεδομένα του παγκόσμιου εμπορίου δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Ajit Agrawal, στρατηγικός για την UBS.
Το αμερικανικό δολάριο, χωρίς σχήμα και αδιαθεσία, εξαναγκάζεται σε έναν αγώνα για τον οποίο δεν είναι προετοιμασμένος – έναν που δεν μπορεί να χάσει.