Μετά την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου στο ιστορικό χαμηλό του 1,5%: Η Ελλάδα δανείστηκε για τρεις μήνες με επιτόκιο 0,02% από 0,095% στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία. Το γεγονός και μόνο πως η Ελλάδα δανείζεται για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία με αρνητικό επιτόκιο είναι από μόνο του κάτι θετικό. Αδιαμφισβήτητα, το ότι το τρίμηνης διάρκειας έντοκο υπερκαλύφθηκε κατά 2,71 φορές έναντι της 1,59 της προηγούμενης είναι ακόμη μία ένδειξη της ελκυστικότητας του ελληνικού χρέους. Μεγαλύτερο σε διάρκεια, διασφαλισμένο από τους δανειστές για δύο δεκαετίες plus και με τη μεγαλύτερη απόκλιση/διαφορά από το γερμανικό bund είναι το κρατικό χρέος, με τη δυνητική απόδοση έναντι του πορτογαλικού, ισπανικού και ιταλικού. Είναι επίσης το χρέος μιας οικονομίας/ χώρας που βαθμολογείται από τα ξένα σπίτια ως μη επενδύσιμη, με την προοπτική της αναβάθμισης σε investment grade μπροστά.

Από την αξιολόγηση της Standard & Poor’s στις 25 του μηνός θα έχουμε σαφέστερη εικόνα για τη στάση των ξένων (αμερικανικών οίκων) για το πώς βλέπουν το outlook της ελληνικής οικονομίας. Ακολουθεί, λίγες μέρες αργότερα, την 1η Νοεμβρίου η βαθμολόγηση από τους καναδούς της DBRS.

Και πάμε στα ερωτήματα για το τι μπορεί να σημαίνουν τα αρνητικά επιτόκια για αυτούς που αγοράζουν ελληνικό χρέος και τι για τις επιχειρήσεις, την πραγματική οικονομία. Καταρχάς, για τα σπίτια που συμμετέχουν στις δημοπρασίες (για έντοκα, για ομόλογα), το όφελος προκύπτει από τη λεγόμενη σχετική αξία (relative value).

Τι σημαίνει αυτό;

Τη δυνατότητα των συστημικών τραπεζών να τοποθετούν διαθέσιμα στους ελληνικούς τίτλους αντί να τα επενδύουν στην ΕΚΤ, που δίνει μια απόδοση (επιτοκίου) στο 0,50%, δηλαδή περί τις 48 μονάδες βάσης χαμηλότερα. Σημαντικό, βέβαια, είναι το γεγονός ότι οι κρατικοί τίτλοι δεν επιβαρύνουν τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών. Παράλληλα, εντός παιδιάς είναι και Α/Κ διαθεσίμων (money markets funds), αλλά και άλλα χαρτοφυλάκια που βλέπουν πως η προσφορά εντόκων, κυρίως τρίμηνης διάρκειας θα «πακεταριστεί» σύντομα σε μακρύτερης διάρκειας τίτλους, σε μια ομολογουμένως ευφυή, διορατική κίνηση του ΟΔΔΗΧ και της ομάδας υπό τον Δημήτρη Τσάκωνα, που παράγει σημαντικό έργο επ’ ωφελεία της ελληνικής Πολιτείας, των φορολογουμένων. Και κλείνοντας στο διά ταύτα, που αφορά τις επιχειρήσεις, συνακόλουθα της πραγματικής οικονομίας. Το όφελος θα αποτυπωθεί στην έκδοση εταιρικού ομολόγου, στο οποίο προχωρά (16-18 Οκτωβρίου) η Τέρνα Ενεργειακή.

Φθηνότερο χρήμα για τις επιχειρήσεις, που με τη σειρά τους οφείλουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, καθώς μέσω αυτών θα τους δοθεί η δυνατότητα να προσλάβουν προσωπικό, να παράξουν προστιθέμενη αξία για τις ίδιες τις εταιρείες τους και, συνακόλουθα, για το ΑΕΠ της χώρας. Το φθηνότερο χρήμα, σε συνδυασμό με την επωφελή για τις επιχειρήσεις ελαφρύτερη εταιρική φορολόγηση, μπορεί να επαναφέρει την οικονομία στην υλοποίηση των αυτονόητων.

 

XRIMA WEEK, τεύχος #750

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ