Όπως εγκαίρως είχε ενημερώσει τους αναγνώστες του το “Β”, η ραγδαία κλιμάκωση των τιμών και η πληθωριστική έκρηξη οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να αυξήσει σημαντικά και για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, τον κατώτατο μισθό.

Η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει προφανώς σε αύξηση όλων των υπολοίπων μισθολογικών κλιμακίων.

Η δεύτερη αύξηση (θα οδηγήσει σύμφωνα με πληροφορίες τον κατώτατο μισθό στα 700€) και θα ισχύσει από τον  ερχόμενο Μάιο, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας σημαντική ανάσα σε περίπου 600.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Το υπουργείο Εργασίας πήρε εντολή να προχωρήσει την προβλεπόμενη διαδικασία, η οποία κανονικά διαρκεί 4 μήνες:

Συγκροτείται η τριμελής Επιτροπή Συντονισμού της Διαβούλευσης η οποία θα ξεκινήσει τις επαφές ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, το ΚΕΠΕ, την Τράπεζα της Ελλάδος και τα επιστημονικά ινστιτούτα.

Την 1η Ιανουαρίου 2022, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά +2%, φτάνοντας τα 663 ευρώ μικτά (569 ευρώ καθαρά) έναντι 650 ευρώ μικτά (558 ευρώ καθαρά) που ήταν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Η νέα αύξηση εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του +5% έως +6% . Σε περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο αύξησης +6%, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η συνολική αύξηση για το 2022 θα αγγίξει ακόμη και το 8% εκτινάσσοντας τον κατώτατο μισθό στα 703 ευρώ.

Σε περίπτωση που η αύξηση ανέλθει σε +5%, δηλαδή όσο ανέβηκε ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα, τότε θα έχουμε σωρευτική αύξηση +7% και ο κατώτατος θα φτάσει τα 696 ευρώ.

Συνολικά το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπισης της ακρίβειας έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει:

 

· Νέους δικαιούχους αποζημίωσης 534 ευρώ τον Ιανουάριο από το Κράτος. Άμεσα τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ότι επιχειρήσεις Εστίασης και Πολιτισμού θα μπορούν να θέσουν για δύο εβδομάδες σε αναστολή το 25% των εργαζομένων τους.

· νέα αύξηση βασικών μισθών τον Μάιο.

·  νέες μειώσεις φόρων, αφού διαπιστωθεί η εξέλιξη των μεγεθών του Προϋπολογισμού.

·   επιδοτήσεις 42 ευρώ το μήνα στους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και στο φυσικό αέριο για Ιανουάριο και τους επόμενους μήνες.

·  επιδότηση 50% από το κράτος ή 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το ρεύμα στις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο -και ακόμα μεγαλύτερη για τις ενεργοβόρες από Φεβρουάριο και μετά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here