Πρόσθετα στοιχεία και πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα δάνεια των φορολογουμένων, τους τόκους αλλά και τα μερίσματα ξεκίνησε να αντλεί από τις τράπεζες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οι τράπεζες το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θα πρέπει να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία για καταθετικούς λογαριασμούς ή και λογαριασμούς πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ.

Με τα στοιχεία αυτά η ΑΑΔΕ:

  1. Θα προ-συμπληρώσει τις φορολογικές δηλώσεις
  2. Θα ξεκινήσει διασταυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ ελέγχονται και οι κινήσεις των λογαριασμών στο πλαίσιο διακίνησης μαύρου χρήματος.

Φέτος θα αυξηθούν σημαντικά οι διασταυρώσεις στοιχείων με βάση τα νέα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Στόχος είναι να εντοπιστούν εστίες φοροδιαφυγής και η απόκρυψη εισοδημάτων από τους φορολογουμένους. Εκτός από τις τράπεζες, στοιχεία θα αποστείλουν εκπαιδευτήρια, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ιδιωτικά νοσοκομεία, ακόμη και η ΕΥΔΑΠ.

  • Η αρμόδια επίτροπος Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Mairead McGuinness,, με επιστολή της που απέστειλε στις 10 Ιανουαρίου 2022 στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θέτει σοβαρά ζητήματα που λογικά θα έπρεπε να είχαν λυθεί εδώ και χρόνια, αναφορικά με τη διακίνηση μαύρου χρήματος.
Η Ευρωπαία Επίτροπος Χρηματοπιστωτικής ΣταθερότηταςMairead McGuinness,

Η Mairead McGuinness, , διαπιστώνει και υπογραμμίζει πως δικηγόροι, λογιστές και κτηματομεσίτες δεν ελέγχουν επαρκώς τους πελάτες τους για ξέπλυμα αφορολόγητου χρήματος κατά τη φάση των αγορών και των πωλήσεων ακινήτων.

Οι  δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι δεν φαίνεται να εποπτεύονται από κάποια Αρχή κατά τη συμμετοχή τους σε αγοραπωλησίες.

Η Ευρωπαία Επίτροπος επισημαίνει ότι η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δεν είναι επαρκώς στελεχωμένη για να μπορέσει να ελέγξει το μαύρο χρήμα, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ασκεί επαρκώς την εποπτεία που θα έπρεπε.

Τόσο η ΤτΕ όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν επιβάλλουν ικανοποιητικές και συνάμα αποτρεπτικές, προς επανάληψη, κυρώσεις στους παραβάτες.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here