Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Μπορεί ακόμη να μην έχουμε δει τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς στην Ελλάδα -πέραν από κάποιες πιλοτικές υλοποιήσεις- αλλά έχουμε ασχοληθεί αρκετά με αυτά. Τόσο επειδή η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως θα αλλάξουν δραστικά την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων, όσο και λόγω των αμερικανικών «πιέσεων» για τον αποκλεισμό των Κινέζων κατασκευαστών εξοπλισμού και ειδικότερα της Huawei.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι πως το μεγάλο πλεονέκτημα του 5G δεν είναι μόνο οι υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων. Χαρακτηριστικά όπως η χαμηλή απόκριση (latency) και η δυνατότητα για ταυτόχρονη λειτουργία σε μία κεραία εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών είναι εκείνα που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών που θα αλλάξουν την καθημερινότητα μας.

Η αρχή θα γίνει από το χώρο των επιχειρήσεων. Οι καταναλωτές θα αργήσουν να καταλάβουν πραγματικά την αξία των 5G δικτύων.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, αυτό της «μάχης» για την προμήθεια εξοπλισμού, οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν δύο σημαντικά πλήγματα την προηγούμενη εβδομάδα. Τόσο η Βρετανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκαν μεν υπέρ της ενίσχυσης της ασφάλειας των δικτυακών υποδομών αλλά δεν προχώρησαν σε πλήρη απαγόρευση της χρήσης εξοπλισμού από τη Huawei.

Βέβαια, πρακτικά και στις δύο περιπτώσεις, και ειδικά σε εκείνη της ΕΕ, το «μπαλάκι» είναι πλέον στην πλευρά των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, αρκετοί από τους οποίους, όμως, χρησιμοποιούν ήδη εξοπλισμό της Huawei και είναι δύσκολο να αφήσουν τον κινεζικό «κολοσσό» εκτός παιχνιδιού.

  • Και ήταν κάτι που εκτιμάται πως μέτρησε αρκετά, ειδικά όσον αφορά στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, δεδομένου ότι η Vodafone έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι ο αποκλεισμός της Huawei θα την υποχρέωνε να καθυστερήσει την ανάπτυξη των 5G δικτύων της.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, το 2020 θα είναι η χρονιά που θα ασχοληθούμε αρκετά με το 5G.

  1. Κατ’ αρχήν, είμαστε σε αναμονή της εθνικής στρατηγικής για το 5G από την πλευρά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  2. Κατά δεύτερον, το Φθινόπωρο αναμένεται να έχουμε την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία για την εκχώρηση φάσματος συχνοτήτων. Στην προκειμένη περίπτωση θα είναι το φάσμα στην περιοχή των 3,5 GHz. Και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα υπάρξει και τέταρτος ενδιαφερόμενος πέραν των υφιστάμενων τριών παρόχων. Κάτι που έγινε στην περίπτωση της Γερμανίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι τρεις πάροχοι (Cosmote, Vodafone, Wind) έχουν ξεκινήσει τις διεργασίες για την επιλογή των προμηθευτών εξοπλισμού. Η Cosmote, μάλιστα, φέρεται να έχει καταλήξει στη Σουηδική Ericsson για την προμήθεια των κεραιών, ενώ δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για τον προμηθευτή της «κεντρικής» υποδομής, το αποκαλούμενο core δίκτυο. Η Vodafone Ελλάδος περιμένει να δει τις αποφάσεις σε επίπεδο ομίλου, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει κεντρική συμφωνία για τους προμηθευτές εξοπλισμού για τα 5G δίκτυα. Όσον αφορά τη Wind Ελλάς, αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως το πιλοτικό δίκτυο το «έτρεξε» σε εξοπλισμό Huawei, ενώ γενικότερα το 4G δίκτυο βασίστηκε σε λύσεις του κινεζικού κολοσσού.

  • Πάντως, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως εμπορικά διαθέσιμα 5G δίκτυα δεν πρόκειται να δούμε πριν τα μέσα του 2021.

Και στην αρχή, η κάλυψη θα είναι περιορισμένη, όπως και οι εφαρμογές που θα αξιοποιούν το 5G. Όμως, σταδιακά και σίγουρα μέσα στην επόμενη πενταετία πρόκειται να δούμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που θα φέρουν σημαντικές αλλαγές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ