Μια μικρή ομάδα Αμερικάνων δισεκατομμυριούχων -50 τον αριθμό- κατέχει τον πλούτο 165 εκατομμυρίων ανθρώπων. Κι ενώ για πολλούς αυτό ακούγεται οξύμωρο, η έρευνα της UBS προ ημερών μας είχε προϊδεάσει για το γεγονός, καθώς πιστοποιούσε πως τα κέρδη των δισεκατομμυριούχων του κόσμου είναι αντιστρόφως ανάλογα, συγκριτικά με την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοιού και το μέτρο του lockdown.
Οι 50 πλουσιότεροι Αμερικανοί έχουν περιουσία σχεδόν όσο ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ, καθώς η πανδημία έχει μεταμορφώσει την οικονομία με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοείται δυσανάλογα μία μικρή ομάδα δισεκατομμυριούχων.
Νέα δεδομένα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δείχνουν έντονες διαφορές ανά φυλή, ηλικία και τάξη. Ενώ το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών έχει συνολική περιουσία καθαρής αξίας 34,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το φτωχότερο 50% – περίπου 165 εκατομμύρια άνθρωποι – κατέχει μόλις 2,08 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 1,9% του συνολικού πλούτου των νοικοκυριών.
Που οφείλεται όμως αυτή η ανισότητα;
Ο Covid-19 έχει επιδεινώσει την ανισότητα στις ΗΠΑ, με τις απώλειες θέσεων εργασίας να αφορούν σε μεγάλο βαθμό τους εργαζομένους με χαμηλό μισθό, ενώ ο ιός μολύνει δυσανάλογα και σκοτώνει κυρίως τους έγχρωμους. Εν τω μεταξύ, πολλοί επαγγελματίες της ανώτερης μεσαίας τάξης εργάζονται από το σπίτι, βλέποντας τους λογαριασμούς συνταξιοδότησής τους να αυξάνουν σε αξία, μετά τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας και των αγορών από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και την Fed.
Τα δεδομένα της Fed δείχνουν επίσης ότι η γενιά των millenials, όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996, ελέγχει μόλις το 4,6% του πλούτου των ΗΠΑ, παρόλο που είναι η μεγαλύτερη στο εργατικό δυναμικό, με 72 εκατομμύρια μέλη. Και το μερίδιο της πίτας που κατέχουν οι Μαύροι Αμερικανοί είναι το ίδιο μέγεθος με αυτό που είχαν πριν από 30 χρόνια.
Σε ολόκληρη η χώρα, ο πλούτος των νεαρότερων Αμερικανών συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια. Τρεις millennials – συνιδρυτές της Facebook Inc., Mark Zuckerberg και Dustin Moskovitz, μαζί με τον κληρονόμο της Walmart Inc., Lukas Walton – ελέγχουν προσωπικά ένα από κάθε 40 δολάρια που κατέχει η γενιά τους.
Εκείνοι των οποίων η περιουσία συνδέεται με εταιρείες τεχνολογίας – οι οποίες επωφελήθηκαν από τη μετατόπιση της εργασίας, των αγορών, της ψυχαγωγίας και της κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο – ήταν από τους μεγαλύτερους κερδισμένου της οικονομίας Covid-19. Πρωταγωνιστεί ο ιδρυτής της Amazon.com, Jeff Bezos. Η περιουσία του, η μεγαλύτερη στον κόσμο, αυξήθηκε κατά 64% το 2020 σε 188,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι λευκοί Αμερικανοί κατέχουν το 83,9% του πλούτου του έθνους, σε σύγκριση με το 4,1% που κατέχουν οι μαύροι, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Ενώ το μερίδιο των Λευκών Αμερικανών στο σύνολο μειώθηκε σε κάποιο βαθμό λόγω της διαφοροποίησης του έθνους, οι μαύροι κατέχουν το ίδιο ποσοστό με αυτό που κατείχαν το 1990.
Από τους 25 πλουσιότερους Αμερικανούς, μόνο ένας δεν είναι λευκός – ο Eric Yuan, διευθύνων σύμβουλος της Zoom Video Communications Inc., η περιουσία του οποίου σχεδόν επταπλασιάστηκε φέτος, στα 24,2 δισεκατομμύρια δολάρια.