Πόσοι από εσάς έχετε πιάσει τον εαυτό σας να κουράζεται από την διακόσμηση του σπιτιού σας; ή είστε παθιασμένοι με τις αγοραπωλησίες;

Οι διαδικτυακές πωλήσεις έργων τέχνης αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s πούλησε έργα τέχνης και διακοσμητικά αντικείμενα αξίας 285 εκατομμυρίων δολαρίων φέτος έως τις 31 Ιουλίου. 

Συγκεκριμένα πωλήθηκαν 13.000 αντικείμενα σε σύγκριση με τα 4.000 κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η διαδικτυακή πύλη για εμπόρους έργων τέχνης και επίπλων, 1stdibs, αναφέρει ότι από την 1η Μαρτίου έως τις 31 Αυγούστου διευκόλυνε την πώληση 8.000 έργων τέχνης, ένα άλμα 65% σε ετήσια βάση.

Όταν η αξία ενός έργου τέχνης ανεβαίνει, συνήθως γίνεται μέσω ενός μικρού αριθμού παραδοσιακών, εκπληκτικά προβλέψιμων καναλιών: έμποροι τέχνης που πείθουν τους πλούσιους πελάτες τους να ξοδέψουν περισσότερα. δημοπρασίες που προσελκύουν πλούσιους συλλέκτες να υποβάλλουν υψηλότερες προσφορές πλούσιοι συλλέκτες οι ίδιοι αγοράζουν και πωλούν έργα τέχνης ο ένας στον άλλο. Και τέλος μέσω ενός οικοσυστήματος επιμελητών, μελετητών, κριτικών και γευσιγνωστών που συμβάλλουν, με οποιονδήποτε ελλειπτικό τρόπο, στις αντιλήψεις της αξίας.

Οι υπόλοιποι ενδεχομένως να αγοράσουμε τέχνη που σχεδόν σίγουρα θα χάσει αξία – και δεν θα την κερδίσει ποτέ.

Με άλλα λόγια, μην αγοράζετε τέχνη ως… επένδυση. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες πιο απλές προσεγγίσεις. Μπορείτε να αγοράσετε κάτι που θα το απολαύσετε, αλλά να μην μεταπωληθεί. 

Η αγορά τέχνης σε αριθμούς

40,5 εκατομμύρια

Εκτιμώμενος αριθμός συνολικών συναλλαγών τέχνης το 2019.

10.000 $

Εκτιμώμενη μέση τιμή ενός έργου τέχνης που πουλήθηκε από εμπόρους πέρυσι.

310,810

Ο κατά προσέγγιση αριθμός επιχειρήσεων που πωλούν έργα τέχνης και αντίκες παγκοσμίως

Πηγή: Bloomberg

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here