Η χθεσινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση μετόχων της  IDEAL Holdings ενέκρινε την ιδιαίτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου .

  • Η Ideal καταβάλλει στους μετόχους σε μετρητά το τίμημα των 100 εκατ.€ για την εξαγορά των Attica Stores και ταυτόχρονα πραγματοποιεί μια αύξηση της τάξης των 32,6 εκατ. ευρώ, η οποία γίνεται υπέρ μόνο των μετόχων που αγοράζουν μετοχές της Ideal και συμμετέχουν στην αύξηση καταβάλλοντας 32,5 εκατ.€

Ταυτόχρονα αυτοί οι μέτοχοι αγοράζουν 592.000 ίδιες μετοχές στα 4,15 ευρώ, άρα καταβάλλουν επιπλέον 2,5 εκατ. ευρώ.

Άρα από τα 100 εκατ. ευρώ, επανεπενδύουν στην Ideal τα 35 εκατ. ευρώ. Αγοράζοντας δηλαδή περίπου τις 8,5 εκατ. μετοχές.

Η μεγάλη συμφωνία  εξαγοράς των καταστημάτων Attica από τον όμιλο IDEAL ανακοινώθηκε στις 21 Ιουνίου.

Το τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό 65 εκατ. ευρώ και από ίδια κεφάλαια 35 εκατ. ευρώ.

H προετοιμασία για τη συμφωνία, είχε ξεκινήσει τουλάχιστον 7 μήνες πριν την ανακοίνωσή του.

Με αυτή τη κίνηση η Ideal μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, μπαίνει δυναμικά στο λιανικό εμπόριο μέσω εμπορικών πολυκαταστημάτων, όπου το μεγαλύτερο μέρος αυτών λειτουργεί με συμφωνίες τύπου «shops-in-a-shop».

  • Στόχος είναι να επεκτείνει, εντός ή και εκτός Ελλάδος, τις ανωτέρω συμμετοχές/επενδύσεις και σε άλλους κλάδους, προκειμένου να δημιουργήσει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε διάφορους δυναμικά αναπτυσσόμενους τομείς μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων με στόχο το ολοένα αυξανόμενο μέγεθος της εταιρείας, τη συνεχή αύξηση της αποτίμησης της (valuation) και την αποδοτικότητα και εμπορευσιμότητα των μετοχών της προς όφελος των μετόχων και όλων των εμπλεκομένων μερών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προβλέπει για το εξάμηνο αποτελέσματα τα οποία θα ικανοποιήσουν τους μετόχους, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, δίνοντας ραντεβού για τις 10 Αυγούστου.

  • Ωστόσο λίγο μετά την ανακοίνωση του deal μιλώντας σε αναλυτές, είχε πει ότι με την εξαγορά θα δημιουργηθεί ένας όμιλος με συνολικά ετήσια έσοδα τα οποία θα ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ και EBITDA άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια ενημέρωση είχε πει στα Αττικά Πολυκαταστήματα «είδε» την αναγνωρισιμότητα, την καλή τοποθέτηση στην αγορά, το ηγετικό μερίδιο, το εμπορικό μοντέλο (που διασφαλίζει τη μη διακράτηση στοκ εμπορευμάτων), τις επιδόσεις όσον αφορά την παραγωγή ταμειακών ροών, και εν τέλει υπογράμμισε την εμπιστοσύνη του στο management της εταιρείας, το οποίο και προφανώς θα συνεχίσει να «τρέχει» την επιχείρηση.

  • Ο πρόεδρος της Ideal εκτίμησε πως το 2023 με την προσθήκη της εν λόγω εξαγοράς ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου θα διαμορφωθεί στα 392,1 εκατ. ευρώ από 174,7 εκατ. ευρώ το 2022, τα κέρδη EBITDA στα 53,2 εκατ. ευρώ από 27,4 εκατ. ευρώ το 2022 (αύξηση κατά 94%), τα κέρδη προ φόρων στα 38,5 εκατ. ευρώ από 21,5 εκατ. ευρώ (+79%), ενώ τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να αυξηθούν κατά 60% στο 0,60 ευρώ από 0,39 το 2022.

Στο πρώτο από τα θέματα ημερησίας διάταξης, στη χθεσινή γενική συνέλευση, οι μέτοχοι ψήφισαν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας έως το ποσό των 3.147.600 ευρώ με την έκδοση 7.869.000 νέων κοινών ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχών ονομαστικής αξίας 0,40 ευρώ η καθεμία και με τιμή διάθεσης 4,15 ευρώ έκαστη, με πίστωση της διαφοράς μεταξύ της τιμής διάθεσης και της ονομαστικής αξίας στον λογαριασμό «Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το Άρτιο», η οποία θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου σε μετρητά, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφισταμένων μετόχων και με δυνατότητα μερικής κάλυψης της εν λόγω αύξησης.

Tο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, μετά την πλήρη κάλυψη και καταβολή του ποσού της αύξησης, θα ανέλθει, σε 19.201.568,40 ευρώ, διαιρούμενο σε 48.003.921 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,40 ευρώ έκαστη. Όσον αφορά στην τιμή διάθεσης, αυτή καθορίστηκε, ως αναγκαία προϋπόθεση της συναλλαγής, στο ποσό των 4,15 ευρώ ανά μετοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ