Την Παρασκευή το μεσημέρι στις 3, τα σπουδαία για την σχέση MIG-Πειραιώς.

Η προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων της MIG, στην αίθουσα ισογείου του κτιρίου 14Β του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος Αττικής, όπου στεγάζονται τα γραφεία της έδρας των θυγατρικών «VIVARTIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.», «GOODY’S Α.Ε. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ» και «EVEREST Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ», θα κληθεί να αποφασίσει επί του ακόλουθου μόνου θέματος της ημερήσιας διάταξης:

Την πώληση της  θυγατρικής της Marfin,  Vivartia στο επενδυτικό fund CVC Capital (*).

Εκτός δραματικού απροόπτου (λ.χ. μίας “Μήδειας” ΙΙ), η γενική συνέλευση των μετόχων θα πραγματοποιηθεί και θα εγκρίνει την ολοκλήρωση ενός σήριαλ, που πέρασε από πολλά επεισόδια και παρουσίασε αμφίρροπες εξελίξεις.

Για την αγορά θεωρείται deal done, κλείνοντας την αυλαία για την συγκεκριμένη θυγατρική.
  • Παράλληλα ενεργοποιείται το άνοιγμα της αυλαίας για μίαν άλλην θυγατρική του ομίλου MIG, την Attica Συμμετοχών.
Τουλάχιστον αυτό επιχειρούν να προεξοφλήσουν ορισμένοι, με τη μετοχή της “ναυτιλιακής” να ενισχύεται στα 0,80 ευρώ (αποτίμηση 172,6 εκατ. €).
Αν και πρώιμη -πολύ πρώιμη- οποιαδήποτε προεξόφληση, καθώς η διοίκηση του ομίλου MIG θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει τα όποια οφέλη από την θερινή περίοδο και την βελτίωση της τουριστικής κίνησης (σε σχέση με πέρυσι).
  • Πάντως στα κεντρικά της Τρ. Πειραιώς, χαμηλά στην οδό Αμερικής, το κλίμα είναι θετικό, καθώς μόνο από το deal-CVC Capital η διοίκηση θα μπορεί να μεταφέρει δάνεια ύψους 425 εκατ. € από τον λογαριασμό “μη εξυπηρετούμενων” στον αντίστοιχο των “εξυπηρετούμενων”.
Δεν είναι δα και λίγα.
 (*) έχει τη σημασία της η λεπτομέρεια, πως η εξαγορά της Vivartia θα γίνει από ένα “νέο” σχήμα του fund, το Venetico Investments. Και όχι απ’ ευθείας από το CVC Capital.
 
Η συμφωνία deal συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ είχε κλείσει από …πέρυσι… με την διοίκηση της Marfin Investment Group να συμφωνεί στη μεταβίβαση της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων στο αμερικανικό fund.

Το τίμημα, για το 100% της Vivartia είχε συμφωνηθεί στα 175 εκατ.ευρώ, με τη συνολική αξία της συναλλαγής (enterprise value) να ανέρχεται στα 600 εκατ.ευρώ, ενώ το όφελος για την MIG  είναι διπλό καθώς εκτός του ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία της τα 175 εκατ., παράλληλα επιτεύχθηκε παράταση για τρία χρόνια για την αποπληρωμή των υπολοίπων δανείων της από την Τράπεζα Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι με βάση τη συμφωνία, η MΙG θα μεταβιβάσει το σύνολο της συμμετοχής της, ήτοι το 92,8% των μετοχών της Vivartia, στη CVC και η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών ανταγωνισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here