Μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος φέρνει το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Καταργείται το δικαίωμα veto του ΤΧΣ στις αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

Η χρήση των ειδικών δικαιωμάτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις διαδικασίες των διοικητικών συμβουλίων, διατηρείται μόνο στην περίπτωση για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να διασφαλίζεται το Δημόσιο Συμφέρον από ζημίες κατά τις μεταβολές των ποσοστών (dilution).

Αυτό το δικαίωμα αρνησικυρίας (veto), θα ισχύει εφόσον το ΤΧΣ συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο μιας τράπεζας από ένα ποσοστό και πάνω.

Kυβέρνηση και “θεσμοί” συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση για το κείμενο του νέου νόμου για το ΤΧΣ, με στόχο να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του μήνα για ψήφιση στη Βουλή μέχρι τον Φεβρουάριο.

Με την αλλαγή του νόμου, κυβέρνηση και θεσμοί θέλουν να πετύχουν δύο στόχους:

  1. Nα τεθεί ένας σαφής και δεσμευτικός χρονικός ορίζοντας για την πλήρη απεμπλοκή του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Η συμμετοχή του ΤΧΣ καθώς αποτελεί “βαρίδι” στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ το σημερινό αυστηρό πλαίσιο δημιουργεί και θέματα διακυβέρνησης από τη στιγμή που μπορεί να μπλοκάρει αποφάσεις της πλειοψηφίας.
  2. Η απεμπλοκή του ΤΧΣ να γίνει μέσω ενός στρατηγικού σχεδίου αποεπένδυσης, διασφαλίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο το δημόσιο συμφέρον, καθώς το ΤΧΣ και ο φορολογούμενος έχουν ήδη υποστεί τεράστιες ζημίες από τις ανακεφαλαιοποιήσεις και τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ