Aπο τα εργασιακά, τα ζητήματα ΦΠΑ και των επιταγών μέχρι την ετοιμότητα των προξενικών αρχών σε τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε. και τη δυνατότητα τα περιφερειακά αεροδρόμια να ανοίξουν νωρίτερα από το ορόσημο της 1ης Ιουλίου έθεσαν στον υπουργό Χάρη Θεοχάρη οι εκπρόσωποι των μεγάλων τουριστικών γραφείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου επανέλαβε ότι στόχος είναι να ανοίξει ο ελληνικός τουρισμός συντεταγμένα και γρήγορα.

  • «Φέτος δεν θα υπάρχει η ζήτηση και οι επαγγελματίες του ελληνικού τουρισμού απλώς θα ανταποκρίνονται σε αυτήν, αλλά, ανάποδα, η ζήτηση θα υπάρξει για όποιον είναι ανοικτός.»

Ως προς τα ανοικτά ζητήματα για τον κλάδο, όπως τα εξέθεσαν οι τουριστικοί φορείς, μέσω της Ομοσπονδίας τουριστικών γραφείων FedHATTA σχετίζονται  με τα εξής:

  • Αίτημα για απαλλαγή από τον ΦΠΑ στις μεταφορές και μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στο 13% για φέτος.
  • Διασαφήνιση, το συντομότερο δυνατό, του ποιες αγορές θα ανοίξουν για την Ελλάδα και πότε.
  • Θέματα επιταγών.
  • Πρόταση να αναλάβει το κράτος την καταβολή του μισού μισθού των εργαζομένων στα τουριστικά γραφεία και το υπόλοιπο να καταβάλλεται από τη επιχείρηση.
  • Επανεξέταση του ζητήματος της πληρότητας στις επίγειες μεταφορές, κατά το πρότυπο των αερομεταφορών.
  • Τη μεγάλη καθυστέρηση του τομέα συνεδρίων και εκδηλώσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν σε επίπεδο εσωτερικού. Η καθυστέρηση του ανοίγματος των ξενοδοχείων θα «φρενάρει» ακόμη περισσότερο τον κλάδο.
  • Προβληματισμός των τουρ οπερέιτορ του εξωτερικού σχετικά με το άνοιγμα των ελληνικών ξενοδοχείων.
  • Έλλειψη υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα τουριστικά γραφεία, τα συνέδρια, τα τουριστικά λεωφορεία και άλλες υπηρεσίες που άπτονται της λειτουργίας των τουριστικών γραφείων, οι οποίες χρειάζεται να είναι και αυτές πιστοποιημένες για να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών.
  • Θέματα που αφορούν την ετοιμότητα των Προξενείων της Ελλάδας, στις χώρες των οποίων οι πολίτες χρειάζονται visa για να επισκεφθούν τη χώρα μας (Ρωσία, Κίνα, Λευκορωσία, Ουκρανία κλπ.), να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση μόλις ανοίξουν τα σύνορα των χωρών αυτών.
  • Τη δυνατότητα διμερών συμφωνιών με σημαντικές αγορές για την Ελλάδα, όπως η Βρετανία, η Πολωνία κ.α.
  • Τη δυνατότητα να ανοίξουν τα περιφερειακά αεροδρόμια πριν την 1η Ιουλίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αυξηθούν περαιτέρω οι ακυρώσεις και θα ανοίξει ο Ιούλιος με μηδενικές κρατήσεις, δεδομένου ότι η 4η Ιουλίου είναι Τετάρτη και ακατάλληλη ημέρα για πτήσεις, αν χαθεί το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
  • Ανάγκη να παραταθεί το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο μέχρι τον Μάρτιο του 2021 και σταδιακή επιστροφή του προσωπικού στην εργασία ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Ανάληψη του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών από το κράτος. Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» να μην επιδοτεί την ανεργία, αλλά την εργασία.
  • Στρατηγική διαχείρισης των κρουσμάτων Covid-19 μεταξύ των διεθνών τουριστών στη χώρα μας, η οποία θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στους επαγγελματίες, αφού αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τους τουρ οπερέιτορ του εξωτερικού.
  • Ζητήματα τραπεζικού δανεισμού των τουριστικών γραφείων, που ακόμη εκκρεμούν.
  • Πρόταση για κατάθεση πινακίδων των τουριστικών λεωφορείων στα νησιά, τους μήνες που αυτά δεν δραστηριοποιούνται.

Ζητήματα κρουαζιέρας και προσεγγίσεων σε ελληνικά νησιά με μεμονωμένα δρομολόγια, που ήδη παρουσιάζουν ζήτηση.

Ο κ. Θεοχάρης, ανέφερε ότι το υπουργείο, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Yπουργεία και τη FedHATTA, θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και να διευκολυνθεί η λειτουργία των τουριστικών γραφείων. Ωστόσο, γνώμονας για τις αποφάσεις θα είναι το σταδιακό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, ώστε να μην υπάρξει υγειονομικός κίνδυνος ανατροπής των δεδομένων.

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με τους γιατρούς, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.

«Προσπαθούμε και πιέζω να δώσουμε όσο γίνεται περισσότερη ορατότητα στην αγορά. Όσο τα πράγματα είναι καθαρά, τόσο πιο σύντομα θα ανοίξει ολόκληρη η αγορά.»

Σε επίπεδο οικονομικών διευκολύνσεων δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, όμως η προσπάθεια μένει ανοικτή, με την τελική απόφαση να έγκειται στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Τόνισε ότι ο ΦΠΑ στις μεταφορές θα είναι στο 13%, ενώ για το σήμα πιστοποίησης είπε ότι, μετά τα ξενοδοχεία, προτεραιότητα έχουν τα καταλύματα και όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες στον τουρισμό, σε συνεργασία με τον κ. Χατζηχριστοδούλου. Το σήμα των τουριστικών γραφείων θα είναι ανάλογο των ξενοδοχείων, με τις κατάλληλες προσαρμογές.

Όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο υπουργός είπε ότι σταδιακά τα μέτρα θα χαλαρώνουν στα τουριστικά λεωφορεία, όπως συνέβη και στην ακτοπλοΐα.

  • «Θα γίνεται  επανεκτίμηση της κατάστασης κάθε 15 ημέρες σε συνεργασία με τους γιατρούς, ώστε να βελτιώνονται οι συνθήκες στις μεταφορές».

Όσον αφορά τα συνέδρια, ο υπουργός τόνισε ότι, όπως και οι συναυλίες, επειδή αποτελούν χώρους μαζικής συρροής κόσμου, θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν.
Ζήτησε δε να αποσταλούν τα πρωτόκολλα για τον συνεδριακό τουρισμό, που έχει ετοιμάσει ο ΗAPCO, στο Υπουργείο, ώστε να γίνει επεξεργασία τους σε συνεργασία με την Επιτροπή των γιατρών.

Για τις αερομεταφορές είπε ότι η χώρα κινείται βάσει της λίστας των αεροδρομίων της EASA και βάσει αυτής εφαρμόζεται η light εκδοχή του πρωτοκόλλου, με δειγματοληπτικούς προληπτικούς ελέγχους στο αεροδρόμιο, ή η αυστηρή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ