H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί:

  • Εφαρμόζοντας τους κανονισμούς της Βασιλείας ΙΙΙ και με δεδομένη την εντατικοποίηση της χορήγησης νέων δανείων για να καλυφθούν οι ανάγκες ανάκαμψης της οικονομίας μετά τον κορωνοϊό, οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα χρειαστούν αύξηση των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων κατά μέσο όρο από 6,4% έως 8,4%.
  • Αυτό για τις Ελληνικές Τράπεζες σημαίνει ότι θα χρειαστούν – από το 2022 μέχρι το 2024- νέα κεφάλαια της τάξης των 6 έως 8 δισ Ευρώ.

Η πιστωτική επέκταση είναι αναγκαία. Τα νέα δάνεια διαμορφώνουν νέες προβλέψεις και οι νέες προβλέψεις απαιτούν νέα κεφάλαια. Η απαίτηση οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν το νέο περιβάλλον υπό την ομπρέλα μιας ενισχυμένης εποπτείας αλλά και να υπολογίσουν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, θα οδηγήσει σε μια ανάγκη για ενίσχυση των κεφαλαίων τους σταδιακά.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται πως θα χρειαστούν στο σύνολο τους 6-8 δις. ευρώ επιπλέον, για να λειτουργήσουν με βάση τις παραπάνω απαιτήσεις.

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών εκτιμάται πάνω από 15% και υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις που έχουν θέσει οι εποπτικές αρχές στην παρούσα φάση.

Απέχει ωστόςο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της  Ευρωζώνης . Η  συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών κινείται πάνω από το 16%.

Η νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εφαρμόζει το πλαίσιο της Βασιλείας με μια σειρά από σημαντικές τροποποιήσεις, με αποτέλεσμα  σύμφωνα με την εκτίμηση της ίδιας της Επιτροπής, οι τράπεζες να οδηγηθούν σε  μια αύξηση των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων κατά μέσο όρο από 6,4% έως 8,4%.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ