Οι νέοι κίνδυνοι για τον χρηματοπιστωτικό τομέα ενισχύουν το αίτημα για την τραπεζική ολοκλήρωση. Προς το παρόν φαίνεται να αντέχει η Ευρωζώνη.
Την συνέχιση των προσπαθειών με στόχο την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία περιλαμβάνει τη διαχείριση κρίσεων και την προστασία των καταθέσεων, ζήτησαν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, με αφορμή την αναζωπύρωση των παγκόσμιων κινδύνων για το χρηματοπιστωτικό τομέα.
Οι συνέπειες από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank και τα προβλήματα της ελβετικής Credit Suisse, προβληματίζουν και τους Ευρωπαίους, παρά το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα στην ΕΕ είναι πιο ανθεκτικό και έχει πολύ αυστηρούς κανόνες επιτήρησης των τραπεζών.
Μέσα στις επόμενες βδομάδες η Κομισιόν θα υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση της προστασίας των καταθετών, στο πλαίσιο της βελτίωσης της διαχείρισης κρίσεων. Αναφορικά με την τραπεζική ενοποίηση προς το παρόν τα κράτη μέλη δυσκολεύονται να συμφωνήσουν λόγω των επιφυλάξεων που διατυπώνουν ορισμένες χώρες του βορρά της Ευρωζώνης.
Στήριξη από τις χώρες του Νότου
Στη σημερινή συνεδρίαση και στο πλαίσιο της αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε το άνοιγμα της συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα και σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών, πέραν των υπουργών Οικονομικών. Την ελληνική πρόταση υποστηρίζουν και άλλοι ηγέτες του Νότου όπως η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, με την οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε διμερή συνάντηση σήμερα το πρωί.
Τους Ευρωπαίους ηγέτες ενημέρωσαν για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, οι Πρόεδροι της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Εurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.
Στην επιστολή του που έστειλε προ ημερών στους ηγέτες, ο κ. Ντόναχιου αναφέρει ότι η πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές απαιτεί επαγρύπνηση. Ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει δείξει ανθεκτικότητά, ενώ σημειώθηκαν θετικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα: οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν πτώση και ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει κορυφωθεί. Η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό και οι τράπεζές είναι πιο εύρωστες, χάρη στις μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων ετών και είναι καλά εξοπλισμένες για να αντέχουν τις αναταράξεις της αγοράς.
Πηγή: Deutsche Welle