Στα 93,03$ το βαρέλι ανέβηκε η τιμή του πετρελαίου brent και στα 90$ το αμερικανικό αργό.
Η παράταση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου από Σαουδική Αραβία και Ρωσία έως το τέλος του 2023 ενισχύει την προεξοφλητική διάθεση για περιορισμένη προσφορά αργού με συνέπεια την διαμόρφωση των τιμών του στο υψηλότερο σημείο για φέτος.
Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας για το τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένεται (συνδυαστικά) αύξηση της ζήτησης-  περιορισμένη προσφορά, δικαιολογώντας την long τάση στα futures του brent και WTI.
Ανακάμπτει διεθνώς ο κλάδος, με διακριτή την ζήτηση για μετοχές ομίλων του κλάδου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Με σταθερές εισροές και άνοδο στην χθεσινή συνεδρίαση για Motor Oil στα 23,44 (1,91%) και HelleniQ Energy με 1,63% στα 7,48 ευρώ.
Παίρνει “κεφάλι” στις αποτιμήσεις η πρώτη με 2,596 δισ. € έναντι 2,286 δισ.€ της δεύτερης.

Η στενότητα της αγοράς διατηρεί την ανοδική τάση στις  διεθνείς τιμές του πετρελαίου, που κινούνται σε υψηλό 10 μηνών.

Τα στοιχεία που αφορούν την περιορισμένη προσφορά για το υπόλοιπο του 2023 κινούν τις τιμές, δεδομένου ότι καθώς οι χώρες που παράγουν «επιμένουν ανένδοτα στην περιορισμένη παραγωγή» και η ζήτηση να παραμένει ισχυρή μέχρι το επόμενο έτος.

 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) εκτίμησε χθες ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου αντιμετωπίζουν έλλειμμα 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Πρόκειται για έλλειμμα μικρότερο από το προβλεπόμενο τον περασμένο μήνα, ως αποτέλεσμα ιστορικών αλλαγών στις εκτιμήσεις της ζήτησης, αλλά εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές.

Η έκθεση του IEA ήρθε μια μέρα αφότου ο ΟΠΕΚ και οι ΗΠΑ σημείωσαν επίσης ότι η παγκόσμια κατανάλωση υπερβαίνει την παραγωγή.