Το Υπουργείο Υγείας, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο «κλωτσάει» την ευκαιρία για οικειοθελή μείωση τιμών που προτείνει η φαρμακευτική εταιρία MSD για τα σκευάσματα INEGY.

Το αξιοπερίεργο σχετικά με την απόρριψη του αιτήματος είναι ότι ,εάν γίνει δεκτή η πρόταση της φαρμακευτικής εταιρίας, θα οδηγήσει σε προσφορά των σκευασμάτων INEGY και σε τιμή ίση με την τιμή των αντίστοιχων γενοσήμων.

Συγκεκριμένα, η φαρμακευτική εταιρία MSD κατέθεσε σήμερα, 4 Ιουλίου, στο Υπουργείο Υγείας αίτηση μείωσης της τιμής των φαρμακευτικών σκευασμάτων INEGY.

Τα εν λόγω σκευάσματα παράγονται παγκοσμίως από την MSD και διανέμονται στην Ελλάδα από την φαρμακευτική εταιρία BIANEΞ.

«Ζητούμε την άμεση αποδοχή της αίτησης αυτής προκειμένου οι ασθενείς να έχουν ίση μεταχείριση και να μην καταβάλουν συμμετοχή για τη θεραπεία, μεγαλύτερη από αυτή του αντίστοιχου γενοσήμου» αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας.

Το γεγονός αυτό θα «μεταφραστεί» σε χαμηλότερο κόστος για τον ΕΟΠΥΥ, η τιμή δε αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ του πρωτοτύπου φαρμάκου είναι χαμηλότερη από την τιμή αποζημίωσης του γενοσήμου φαρμάκου.

Επιπρόσθετα, οι ασθενείς θα  έχουν χαμηλότερη συμμετοχή.

«Το Υπουργείο Υγείας, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, απαγορεύει την οικειοθελή μείωση τιμών, παρά του ότι δεν υπάρχει επίσημη σχετική νομοθετική απαγόρευση» τονίζεται από πλευράς της εταιρίας.

Αντί της μείωσης, το υπουργείο ζήτησε έκπτωση βάσει των εφαρμοστέων διατάξεων, η οποία να καλύπτει και τον ΦΠΑ, και το ποσοστό κέρδους φαρμακοποιών και χονδρεμπόρων.

«Όπως αναλυτικά εξηγήσαμε στο Υπουργείο η εναλλακτική αυτή οδηγεί το off-patent προϊόν μας σε πωλήσεις κάτω του κόστους – κάτι το οποίο καθιστά τη χορήγηση των γενοσήμων ασύμφορη για τον ΕΟΠΥΥ, παραβιάζοντας έτσι βασικές αρχές ίσης μεταχείρισης των εταιριών του κλάδου» υποστηρίζεται χαρακτηριστικά.

Στην εν λόγω ανακοίνωση σημειώνεται ότι το ζήτημα αφορά όλα τα διαθέσιμα φάρμακα και επομένως η όποια μείωση τιμών θα ήταν επωφελής και για τους ίδιους τους ασθενείς και για το σύστημα υγείας.

Απορίας άξιον είναι σύμφωνα με την MSD, πως το Υπουργείο Υγείας μπορεί να εμμένει ότι δεν επιτρέπεται η μείωση τιμών ακόμη και εκείνων των φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα οποία οι ασθενείς καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου με δικά τους έξοδα .

«Δεν υπάρχει, εξ’ όσων γνωρίζουμε, άλλη επαγγελματική κατηγορία ή άλλη χώρα στην οποία να απαγορεύεται σε ιδιωτικές εταιρείες να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους και να απαγορεύεται ο ανταγωνισμός τιμών ο οποίος θα οδηγήσει συνολικά σε χαμηλότερες τιμές.

Τη δυνατότητα οικειοθελούς μείωσης των τιμών φαρμάκων ζήτησε επανειλημμένα και ο ΣΦΕΕ με επαναλαμβανόμενες επιστολές του προς το Υπουργείο Υγείας».

Η ανακοίνωση καταλήγει η MSD να δηλώνει ότι «επιφυλάσσεται για τα δικαιώματά της».

 

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here